← Terug naar overzicht

De lekkerste Eindhovense biertjes

Eindhovense biertjes

Wat is er lekkerder dan een verfrissend biertje aan het eind van een warme zomerdag? Wat mij betreft niks! We mogen weer naar het terras om te genieten van een lekker drankje met goed gezelschap. Op die terrassen worden massaal speciaalbiertjes besteld. Maar wist jij al dat er ook een hoop echte Eindhovense biertjes gebrouwen worden in de stad? Er zijn veel verschillende brouwerijen met allemaal hun eigen karakter. Bij enkele kun je zelfs plaatsnemen of een rondleiding krijgen in de brouwerij. In deze blog vertel ik je uitgebreid over die brouwerijen en hun biertjes.

Stadsbrouwerij Eindhoven

De bekendste brouwerij van de stad is ongetwijfeld de Stadsbrouwerij Eindhoven, ook wel 100 Watt. De brouwerij is gevestigd in het pand van de Schellens fabriek, vlakbij Stratumseind. In de brouwerij worden zowel biertjes gemaakt voor diverse horecazaken in Eindhoven als voor het eigen proeflokaal. Hun biertje ‘150 Watt’ met cacaonibs, pruimen en voor de helft infused met arbeg whisky, is zelfs verkozen tot het beste bier van Nederland 2020.

De Stadsbrouwerij is een gezellige plek met een karakteristieke uitstraling. Je kunt plaatsnemen in het Proeflokaal of het grote terras voor een lekker biertje en bijpassend hapje. Daarnaast is het ook mogelijk een rondleiding te krijgen door de brouwerij of je te laten verrassen tijdens een bierproeverij.

Lux Brewery

De Eindhovense brouwerij Lux Brewery richt zich op het gebruik van voornamelijk lokale ingrediënten. De brouwers vinden het belangrijk om Eindhovense ondernemingen te kunnen steunen en met behulp van hun producten bieren te brouwen. De bieren kennen Eindhovense namen als ’T Peertje en bevatten dus voornamelijk échte Eindhovense ingrediënten. De bieren worden op diverse plaatsen in Nederland verkocht en geschonken.

Brons Bier

Sinds 2015 brouwt oprichter Sebastiaan Brons experimentele biertjes in zijn achtertuin. Sinds 2019 is hij samen met Aart Ligthart gestart met het groter maken van de brouwerij. Brons Bier verkoopt diverse bieren en organiseert proeverijen. Sebastiaan mag zichzelf zelfs ‘biersommelier’ noemen en heeft dus verstand van de combinatie van bier met lekker eten. Wil je weten wat de heren je kunnen bieden? Neem een kijkje op hun website en houd ze in de gaten!

De Mouterij

Sinds mei 2015 mag De Mouterij zich toevoegen aan de lijst met Eindhovense bierbrouwerijen. De brouwerij is ontstaan toen de oprichter Roals Sooijs tijdens zijn studie aan de Design Academie een bedrijfsconcept moest ontwikkelen. Hij kreeg lovende reacties en besloot zijn project uit te bouwen tot een bedrijf. Dat is gelukt! De biertjes van De Mouterij zijn nu door heel Nederland verkrijgbaar, zowel in de horeca als bij speciaalzaken. Een deel van de bieren wordt gemaakt met eigen mout. Omdat de makers ervan houden om gekke experimentele bieren te brouwen, gooien ze bijzondere ingrediënten als zeewier, lavendel of miso in het bier. Benieuwd hoe dit smaakt? Bestel dan een lekker biertje in hun webshop! 

Brouwerij het Veem

In Vershal het Veem op Strijp-S vind je de brouwerij, een bierwinkel en proeflokaal van Brouwerij het Veem. De brouwerij bestaat sinds 2015 en biedt naast eigen bieren ook biertjes van andere brouwerijen uit binnen- en buitenland aan. Je kunt genieten van een biertje in hun proeflokaal omringd tussen allerlei andere eet- en drinkgelegenheden in de Vershal. Of breng een bezoekje aan hun winkel waar ze ruim 700 bieren verkopen. Extra bijzonder aan Brouwerij het Veem is dat hun brouwerij zich ín het proeflokaal bevindt. Terwijl jij van je biertje geniet, kun je dus precies zien hoe dit wordt gemaakt. Tijdens het brouwproces mag je meekijken en vragen stellen aan de brouwer.

Oldskool

Met hun visie “Speciaal bier is goed, maar specialer bier is beter” maakt brouwerij Oldskool duidelijk waar ze voor staan. Oldskool richt zich op het brouwen van oude biertypes in een nieuw format. Ze maken gebalanceerde biertjes die rustig gedronken dienen te worden. Ze willen teruggaan naar de Nederlandse intentie van bierbrouwen en hoge kwaliteit bieren maken door te werken met de juiste mensen en ingrediënten. 

Van Moll 

Midden in het centrum, aan de Keizersgracht, vind je de Prewpub van Van Moll. In de kelder worden de biertjes gebrouwen die je in het café daarboven kan proeven. Alleen hier geniet je van hun bieren op de tap of een van hun unieke speciaalbiertjes. Van Moll organiseert ook regelmatig evenementen met hun bier in de hoofdrol. Benieuwd? Houd de website in de gaten!

Wil je een online bierproeverij doen? Onze blogger Jan schreef eerder deze maand over de beste opties om een online bierproeverij te organiseren met vrienden of familie!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden