← Terug naar overzicht

Op kamers in Eindhoven

student room

Op kamers gaan, is best een grote stap. Weg bij je ouders en een plekje zoeken dat helemaal voor jou is. Dat is spannend, maar wonen in Eindhoven is ook heel erg leuk! Het zoekproces kan toch best even lastig zijn. Veel studenten zoeken tegelijkertijd naar kamers in Eindhoven, terwijl het aanbod niet enorm is. De tijd waar we nu in leven maakt dit zoekproces helaas niet makkelijker. Ik kan me goed voorstellen dat dit een aantal vragen bij je oproept: hoe zoek je nu naar een studentenkamer in Eindhoven? Hoe ziet het hospiteerproces eruit? Waar moet je rekening mee houden? Om je op weg te helpen, geef ik je in deze blog wat waardevolle adviezen mee.

Online op zoek naar kamers Eindhoven

Het vinden van een kamer begint natuurlijk bij het zoekproces. Dit proces vond ook voor de coronacrisis voornamelijk online plaats. Er bestaan verschillende manieren om op het internet te zoeken naar een kamer. De eerste belangrijke tip die ik je geef: schrijf je zo snel mogelijk in bij Vestide, de studentenhuisvesting organisatie van Eindhoven speciaal voor voltijdstudenten. Dit kan al als je 15 jaar bent en is geheel gratis. Ik raad je aan het meteen te doen als je de mogelijkheid hebt, ook als je nog niet direct op kamers in Eindhoven wilt. Vestide werkt namelijk met inschrijftijd: hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans op een kamer of studie. Ook werken ze met reistijdbonus: doe jij er lang over om van huis (in Nederland) naar Eindhoven te reizen, dan krijg je extra inschrijftijd cadeau en vind je dus sneller een kamer! Na inschrijving kun je meteen reageren op alle kamers of studio’s die jij leuk vindt. Elke kamer of studio staat zeven dagen open op de website. Zodra je hebt gereageerd op een advertentie en de langste inschrijftijd hebt, hoef je de kamer alleen nog te bekijken. Bevalt de kamer? Dan is deze voor jou!

Ook kun je gebruik maken van de website Kamernet: een bekend en grootschalig platform voor vraag en aanbod naar kamers. Zowel studenten als particulieren kunnen hier een kamer aanbieden. Je kunt gratis zoeken naar kamers. Wil je reageren op een kamer? Dan moet je een account aanmaken. Dit kost wat geld, maar dat is het dubbel en dwars waard om het zoekproces makkelijker te maken!

Ten derde is Facebook een goede manier om op zoek te gaan naar kamers in Eindhoven. Er bestaan een aantal grote Facebook groepen waar bijna dagelijks meerdere kamers worden aangeboden. Dit zijn groepen als ‘Kamer in Eindhoven’, ‘Kamer te huur in Eindhoven’ en ‘Kamers, studio’s en appartement te huur in Eindhoven’. Word lid van meerdere groepen of zoek in de zoekbalk naar ‘kamer Eindhoven’, zodat je zoveel mogelijk kamers voorbij ziet komen en je kansen spreidt.

Tenslotte geldt ook in deze tijd: gebruik je netwerk! Zorg ervoor dat iedereen weet dat jij een kamer zoekt. Gooi een berichtje in al je WhatsApp-groepen, vertel het vrienden, familie en collega’s en plaats een oproep op Facebook en LinkedIn. Via via een kamer vinden is een goede manier, zeker in een tijd waarin veel studentenhuizen het net zo lastig vinden een nieuwe huisgenoot te vinden als het voor jou is om een kamer te bemachtigen.

Online hospiteren voor kamers in Einhoven

Op dit moment vinden (bijna) alle hospiteeravonden online plaats. Dit kan extra spannend zijn, maar heeft ook een voordeel: je kunt hospiteren vanuit jouw eigen huis, op een vertrouwde plek. Laat dit er echter niet toe leiden dat je in pyjama gaat hospiteren, want ook op camera komt dit niet heel geïnteresseerd over. Zorg er daarnaast voor dat je goed voorbereid bent, net zoals bij een reguliere hospiteeravond. Denk na over een kort verhaaltje om jezelf voor te stellen en bedenk antwoorden op populaire vragen als: Wat doe je graag in het weekend? Wat zoek jij in een huis/huisgenoten? Kun je goed koken? Wat is je favoriete recept? Wat voeg jij als huisgenoot toe aan het huis?

Belangrijk is dat je lekker jezelf blijft en eerlijk antwoord geeft op de vragen. Een hospiteerbijeenkomst is niet alleen voor de huidige bewoners fijn om jou te leren kennen, maar ook voor jou om aan te voelen of jij in het huis past. Als je open, eerlijk en jezelf blijft, word je gekozen door mensen die echt bij jou passen en waar jij je op je gemak zal voelen. Dat wil natuurlijk iedereen! 

Extra belangrijk om te onthouden: geef niet te snel op! Zoeken naar kamers in Eindhoven kan erg lastig zijn. Mijn eigen zoektocht was ook een lange weg. Ik vond uiteindelijk een kamer door zoveel mogelijk berichten te sturen en vaak te hospiteren. Voor mijn beide kamers hospiteerde ik zo’n 18 keer. Dit was niet altijd leuk en vaak baalde ik enorm. Toch weet ik het nu zeker: de aanhouder wint! Sinds een paar maanden woon ik in een heerlijk huis met hele fijne huisgenoten waar ik het ontzettend naar mijn zin heb. Dat hospiteren was dus zeker niet voor niks.

Tip: kijk ook eens op onze pagina met kamers in Eindhoven

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden