← Terug naar overzicht

Hoe word je een echte Brabander?

brabander

Wat een geluk, je studeert of gaat studeren in Eindhoven, een stad in de meest gezellige provincie van het land: Brabant! Zelf ben ik er geboren en opgegroeid met erg veel plezier. Het zonnige Zuiden is mooi, groen en vriendelijk. Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef. Ongetwijfeld bestaan er veel stereotyperingen over Brabant en zijn inwoners. Wat is er waar en wat is pure onzin? Maar vooral: wat moet je echt weten om je volledig onder te dompelen in de Brabantse cultuur? Dat kan ik je als ervaringsdeskundige natuurlijk als geen ander vertellen.

Wat bedoelen ze daarmee?

Een Brabander herken je meteen aan zijn of haar zachte ‘G’. Zelf maak ik het in de kroeg in Utrecht nog geregeld mee: ik sta nog geen minuut met iemand te praten, of krijg al de opmerking ‘jij komt zeker uit het Zuiden?’. Tja, ik kan er ook niks aan doen, die zachte ‘G’ gaat niet meer weg. Ach, dan ben ik er maar trots op! Wel heb ik de afgelopen jaren een aantal Brabantse uitspraken afgeleerd, al gebruikte ik er niet heel veel. Toch zijn er Zuiderlingen die een flink accent hebben en ook graag gebruik maken van het Brabants dialect. Om je wat wegwijs te maken, zet ik een aantal bekende uitspraken op een rij. Wel zo handig om straks je studiegenootjes te begrijpen!

Een paar ken je misschien al. Zo zeggen Brabanders als ze ergens weggaan graag ‘Houdoe’, is het woordje ‘Kei’ hun favoriete bijvoeglijke naamwoord en zitten ze ‘langs’ iemand. Familieleden of bekenden worden aangeduid met ‘ons mam, ons pap, ons opa’. Toen ik een klasgenoot op de middelbare school voor de eerste keer hoorde zeggen ‘Dat zoek ik niet’ (of eigenlijk: ‘Dat zuuk ik nie’), vroeg ik: ‘Wat ben je kwijt dan?’. Daar werd hard om gelachen. Hier heeft het niks mee te maken, het betekent namelijk dat je ergens geen zin in hebt. De meeste onbegrip komt vaak voort uit de uitspraak ‘ik ben aangereden’. ‘Huh, wat, ben je aangereden?’. Nee hoor, Brabanders bedoelen hiermee dat ze net weg zijn gegaan van een plek en jouw kant op komen. Nog zo eentje is ‘afgewerkt zijn’. Dit is niet wat je denkt dat het is, het betekent simpelweg dat je klaar bent met werken.

Word je een ‘bakske koffie’ met ‘peperkoek’ aangeboden? Zeg daar maar ‘ja’ tegen! Iemand vraagt je namelijk of je een kopje koffie met een plakje ontbijtkoek lust.

Stereotyperingen over Brabanders

Zoals ze over alle bevolkingsgroepen bestaan, zijn er ook een aantal stereotyperingen over Brabanders. Boven de rivieren wordt vaak gedacht dat iedereen in Brabant houdt van carnaval en vijf dagen lang staat te hossen tijdens dit traditionele feest. Niets is minder waar. Ook in Brabant zijn er veel mensen die niet houden van carnaval en er het liefst niks mee te maken hebben. Hier heb ik zelf ervaring mee, mijn ouders vonden carnaval altijd maar niks. Het voordeel hiervan is dat we tijdens de carnavalsvakantie vaak op vakantie gingen. Wat mij betreft veel leuker!

We kennen ze allemaal wel, de jongens van de serie ‘New Kids’. In de serie staat een groep foute hangjongeren uit Maaskantje centraal. Ze zijn extreem lomp en asociaal. De jongens drinken liters alcohol, eten ongezond, schelden continu en zijn erg gewelddadig. Niet bepaald een goed beeld geven dat ze afgeven dus. Erg jammer vind ik het als iemand dit beeld koppelt aan zijn idee van Brabanders. Het heeft natuurlijk niks te maken met hoe Brabanders zich gedragen en wat hun gewoonten zijn. Hopelijk ziet de meerderheid van de mensen dit in en staan zij positiever tegenover Brabanders, aangezien het juist hele leuke en vriendelijke mensen zijn.

Dit is zo fijn aan Brabant

Wonen in Brabant is een feestje! Het is een prachtige provincie en Brabanders kennen veel fijne gebruiken. Zo is het heel normaal om door de achterdeur of poort bij iemand naar binnen te gaan en wordt er niet raar opgekeken als je ongevraagd bij de buren aanklopt voor een drankje. Gastvrijheid staat centraal en is een belangrijk aspect in de Brabantse cultuur. Dat Brabanders Bourgondiërs genoemd worden, is geen verrassing. Lekker eten en drinken hoort bij het sociale leven en maakt het voor ons gezelliger. Ga je ergens een kopje koffie drinken, zal er altijd iets lekkers op tafel worden gezet. Stukken taart worden royaler afgesneden dan het bekende ‘Haagse puntje’ en biertjes worden het liefst ongevraagd bijgevuld. Kortom: je komt nooit iets tekort! 

Brabant is een mooie provincie en kent veel prachtige natuur. Lees mijn eerdere blog om te weten te komen waar je in de omgeving Eindhoven lekker tot rust kan komen in het groen.

Meer studentennieuws

hbo naar universiteit
euro geld
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden