← Terug naar overzicht

Het leukste van Eindhoven Studentenstad

Eindhoven Studentenstad

Ga jij na de zomer in Eindhoven studeren? Wat een geluk! Eindhoven is een supertoffe studentenstad met een levendig studentenleven en talloze mogelijkheden voor een geweldige tijd. Actieve studentenverenigingen, grote keuze uit verschillende studentensportverenigingen en zowel een universiteit als hogescholen. Bovendien kent de stad de langste uitgaansstraat van Nederland, dat zegt natuurlijk al genoeg. Of je er nu voor kiest om op en neer te reizen naar je studie in Eindhoven of er ook te gaan wonen, de stad gaat je zeker verrassen. Wat er zo leuk is aan Eindhoven? Dat vertel ik je in deze blog.

Jaarlijkse tradities

Eindhoven is een stad met een aantal hele leuke en diverse jaarlijkse tradities. Een daarvan is het gratis lichtkunstfestival GLOW dat elk jaar plaatsvindt in een week in november. Dit jaar zal het festival (enigszins aangepast) waarschijnlijk plaatsvinden van 7 tot en met 14 november. Tijdens deze week vind je op allerlei plekken in de stad bijzondere lichtinstallaties van kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Het zijn lichtkunst- en designtoepassingen die tot stand zijn gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën, zoals computers, sensoren, animaties en andere projectietechnieken. Kenmerkende gebouwen en locaties in de stad worden gebruikt om met kunstlicht op te schijnen. Zo ontstaan bijzondere kunstwerken waar je op je eigen tempo langs kan lopen. Een geweldig eerbetoon aan de stad die door de ‘geboorte’ en huisvesting van Philips bekend staat als de lichtstad.

Een andere hele toffe week die jaarlijks plaatsvindt in Eindhoven is de Dutch Design Week (DDW). Dit is het grootste design evenement van Noord-Europa en representeert (concept)werken van meer dan 2600 designers voor meer dan 355.000 bezoekers van over de hele wereld. De hele stad staat in het teken van design en voelt als één groot openluchtmuseum. Van VR-experiences tot haute-couture mode en eten van de toekomst: niks is te gek tijdens de DDW. De organisatoren van het festival doen er alles aan om het ook dit jaar in aangepaste stijl door te laten gaan. Mocht de situatie het toelaten, zal het plaatsvinden van 17 tot en met 25 oktober.

De gekste week van het jaar wordt ook in Eindhoven groots en meeslepend gevierd: carnaval! Een week lang feesten, lachen en verkleden in je favo outfit zonder je ervoor te schamen. Tijdens carnaval is niks te gek. Voor studenten is carnaval natuurlijk een hoogtepunt, aangezien ze ongegeneerd de hele dag kunnen dansen en lekker veel biertjes drinken. De onderwijsinstellingen zijn dicht waardoor er alle kans is om er optimaal van te genieten. Hoe het er in 2021 uit zal gaan zien is nog de vraag. Maar niet getreurd: carnaval komt elk jaar terug! Als je dit jaar gaat studeren in Eindhoven heb je dus nog genoeg kansen om dit festijn te ervaren. 

Vrije tijd

In Eindhoven kun je jouw vrije tijd als student goed besteden. Zoals ik al benoemde bezit de stad de langste uitgaansstraat van Nederland. Wat wil je tijdens je studententijd nog meer?! Eerder maakte ik een uitgebreid weekoverzicht waarop je dag per dag leest wat de beste uitgaansplekken zijn.

Ook qua horeca aanbod komt Eindhoven niets tekort. Je vindt er een uitgebreid aanbod aan restaurants. Er is voor ieder wat wils: van Italiaans tot Japans, gewoon een simpel eetcafé en ook restaurants speciaal voor vegetariërs of veganisten. Voor een lekker ontbijtje of lunch kun je terecht bij één van de vele koffietentjes in de binnenstad. Zin in een lekker drankje met vrienden? Ook daarvoor meer dan genoeg opties! Lees een aantal tips in een eerdere blog.

Daarnaast heeft Eindhoven veel te bieden op het gebied van cultuur. Je vindt in de stad interessante musea als het Van Abbemuseum en het Philips museum. Voor een goede film ga je naar de Pathe, VUE, het filmhuis Natlab of de bijzondere bioscoop LAB-1.

Persoonlijk is mijn favoriete plek in Eindhoven de culturele hotspot Strijp-S. Het is de plek waar ooit alle Philips fabrieken stonden. Tegenwoordig is het omgebouwd tot het creatieve hart van de stad. Een erg bijzondere locatie waar techniek en creativiteit samenkomen en veel te ondernemen is. Eerder schreef ik er een uitgebreide blog over.

Even geen zin in de stad en behoefte aan ontspanning? Dan zijn er volop mogelijkheden om lekker tot rust te komen in de natuur in en rondom Eindhoven.

Het verenigingsleven

Net als alle andere studentensteden in Nederland kent ook Eindhoven een actief verenigingsleven. Je hebt de keuze uit meer dan 60 verenigingen, waaronder gezelligheidsverenigingen, sportverenigingen en religieuze verenigingen. Op onze website vind je hiervan een uitgebreid overzicht. Lees je vast in, er zit gegarandeerd een vereniging bij die goed bij jou past!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden