← Terug naar overzicht

Studentenverenigingen in Eindhoven

studentenverenigingen eindhoven

Met een technische universiteit en meerdere hogescholen is Eindhoven een wetenswaardige studentenstad in Nederland. De stad kent een levendig studentenleven en genoeg mogelijkheden om je als student naast je studie verder te ontwikkelen. Zo heb je keuze uit een groot aantal studentenverenigingen. Sommige verenigingen zijn puur gericht op gezelligheid, andere bestaan rondom een gedeeld geloof of focussen zich op een sport. De keuze is reuze. Fijn natuurlijk, maar het kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertel ik je in deze blog wat voor soort studentenverenigingen Eindhoven kent en vind je linkjes naar hun websites om meer te weten te komen.

Gezelligheidsverenigingen

Een hoop gezelligheidsverenigingen zijn gehuisvest in Eindhoven. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze verenigingen vooral gericht op het maken van een gezellige tijd samen. Je ontmoet nieuwe mensen, er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd en samen genieten jullie van de fijne studententijd.

Het Eindhovens Studenten Corps (E.S.C) is de grootste studentenvereniging van Eindhoven. Het is een traditionele vereniging met studentikoze gebruiken. De Sociëteit van de vereniging is “Ilium”, ook wel bekend als De Ballenbak. E.S.C organiseert vele activiteiten en geeft je de optie je te ontwikkelen door bijvoorbeeld commissie ervaring op te doen of het jaarlijkse Liberation 040 festival te organiseren.

De algemene studentenvereniging SSRE kent meer dan 350 leden. Het is een diverse vereniging met een gezellige, open houding. Sinds kort is hun sociëteit Eunaia verhuisd naar een nieuw pand op de Vestdijk. SSRE kent meerdere verbanden, onderverenigingen en commissies. Door het jaar heen worden er veel verschillende evenementen georganiseerd, van een serieuze businesstour tot het grootschalige zwembadfeest Aquavaganza.

E.S.V DEMOS is een jonge studentenvereniging in Eindhoven met ongeveer 300 leden. De vereniging wordt gekenmerkt door gelijkwaardigheid van leden: eerstejaarsleden hebben evenveel recht hebben als ouderejaars. Op woensdagavond zijn vaste borrels in sociëteit De Keizer aan de Keizersgracht. Daarnaast zijn er vele activiteiten, feesten, weekendjes weg en is er altijd ruimte voor gezelligheid.

L.S.V. Cognatio is de landelijke studentenvereniging van Hogeschool Tio. De vereniging kent vestigingen in Hengelo, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en uiteraard Eindhoven. Landelijk zijn er zo’n 500 actieve leden die het hele jaar door samenkomen op evenementen en activiteiten. De studenten van alle studierichtingen van Hogeschool Tio kunnen lid worden om zo aan een groot netwerk te bouwen.

AEGEE-Eindhoven is onderdeel van de Europese studentenvereniging AEGEE. Met vestigingen in 180 Europese steden is AEGEE een enorm netwerk van studenten die gepassioneerd zijn door reizen. AEGEE-Eindhoven organiseert wekelijkse activiteiten en geeft de mogelijkheid om op reis of uitwisseling te gaan naar andere AEGEE locals over heel Europa. 

Onafhankelijke disputen

Een onafhankelijk dispuut is een dispuut dat niet bij een studentenvereniging hoort. Het is een kleine groep studenten rond de 15 tot 30 leden, vaak van hetzelfde geslacht. Door de onafhankelijkheid hebben deze disputen de vrijheid om het lidmaatschap precies in te vullen zoals zij leuk vinden. Om lid te worden van een dispuut is het van belang dat je zelf interesse toont door aanwezig te zijn op hun activiteiten en borrels aan het begin van het studiejaar. Vervolgens zullen de huidige leden nagaan wie er goed bij het dispuut past en nodigen zij een aantal nieuwe meiden en/of jongens uit om zich bij hen te voegen. Vaak word je eerst een tijd aspirant-lid waarna je na een periode van opdrachten en uitdagingen tot volwaardig lid wordt benoemd.

Eindhoven kent drie onafhankelijke herendisputen. Rhetoricadispuut TAU is een gezelschap van mannelijke studenten werktuigbouwkunde aan de TU/E. Dignitates is een dispuut speciaal voor mannen die Technische Bedrijfskunde studeren. Camelot Excalibur is open voor alle mannelijke studenten in Eindhoven, ongeacht hun studie.

Het enige onafhankelijke damesdispuut van Eindhoven is L'Attaque Attique, speciaal voor meiden die studeren aan de Technische Bedrijfskunde tak van de TU/E.

Religieuze studentenverenigingen

Ben jij religieus en lijkt het je leuk om je religie te combineren met gezelligheid? Dan biedt een religieuze studentenvereniging Eindhoven wat je zoekt.

Navigators Eindhoven is onderdeel van het landelijke netwerk Navigators Studentenverenigingen (NSV). Het is een kleine groep studerende Christenen met het doel om ‘In Urbe Lucis Lux’- het Licht in de Lichtstad te zijn.

Emèt Qenee is aangesloten bij de landelijke C.S.F.R. en is een kleine en hechte christelijke studentenvereniging in Eindhoven en Tilburg. Studenten vanuit verschillende kerkelijke achtergronden komen samen om over de Bijbel te praten, te borrelen en te genieten van andere activiteiten.

De leden van Christelijke Studentenvereniging Ichthus (C.S.V. Ichthus) zijn enthousiaste en actieve studenten met interesse voor het christelijke geloof. Bij Ichthus kun je jezelf zijn, je ontwikkelen en nieuwe vrienden maken. Elke dinsdag komen de leden samen voor kringavonden. Wekelijks is er een borrel, een studiekring en een zaalvoetbalteam. Daarnaast zijn er jaarlijks talloze activiteiten voor een divers studentenleven. 

Sport- en overige studentenverenigingen

Naast alle grote verenigingen genoemd in dit artikel kent Eindhoven nog veel meer verenigingen gericht op een gedeelde interesse. Zo zijn er een hoop studentensportverenigingen waar je jouw favoriete sport combineert met gezelligheid. Ook is er een scala aan overige verenigingen waar je jouw hobby als toneel of fotografie kunt beoefenen met anderen. Alles over deze verenigingen lees je op onze uitgebreide pagina met studentenverenigingen in Eindhoven.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden