← Terug naar overzicht

Even ontsnappen uit de stad: de natuur in en rondom Eindhoven

natuur

Eindhoven is een grote, volle en drukke stad. Overal staan gebouwen, rijdt er verkeer en op de straten zie je veel mensen. Prikkels zijn er volop en je vindt niet snel een plekje waar het helemaal stil is. Voor veel mensen is dit soms overweldigend. Dit gevoel ervaar ik zelf ook regelmatig. Na een aantal dagen of weken in de stad te zijn geweest, heb ik behoefte om te ‘ontprikkelen’. Dit doe ik graag in de natuur. Een groene, rustige omgeving waar je even aan de drukte kan ontsnappen. Lekker wandelen, fietsen of picknicken. In en rondom Eindhoven zijn gelukkig genoeg groene plekken te vinden. In deze blog lees je in welke natuurgebieden in en rondom Eindhoven je tot rust kan komen.

Groen in Eindhoven

Eindhoven kent een hoop mooie groene plekken. Er zijn verschillende parken waar je heerlijk kan wandelen en doorheen kan fietsen. Ook ideaal om tijdens warme zomeravonden samen met vrienden te eten of een biertje te drinken.

Tussen het Parktheater en het Witte Dorp bevindt zich het Stadswandelpark. Je kunt het ook wel het Central Park van Eindhoven noemen: een groene oase middenin het stedelijke stadscentrum. Hier merk je niks van de dagelijkse drukte in de omringende straten. Naast natuur vind je in dit park ook kunst. Vanwege het 750-jarig bestaan van Eindhoven werden er zo’n dertig verschillende sculpturen verspreid over het park.

In het zuiden gaat het Stadswandelpark over in de Genneper Parken. Dit is een waterrijk natuurgebied met kronkelpaden en vele bruggetjes over de rivieren de Dommel en de Tongelreep. Ideaal om een middag te wandelen, fietsen of skeeleren. Middenin het park staat de Genneper Hoeve, een biologische natuurinclusieve stadsboerderij. Hier loop je vrij rond op het erf en geniet je van de koeien, kippen, varkens en natuurlijk het prachtige landgoed. Zie hoe koeien worden gemolken, raap zelf je eitjes of lach om de varkens die wroeten in de modder. De hele week is de boerderijwinkel geopend waar je allerlei verse en biologische producten koopt als kaas, eieren, aardappelen en rauwe melk.

In het stadsdeel Tongelre ligt de Karpendonkse Plas, te midden van het natuurrijk park De Karpen. De plas wordt omgeven door grote bomen en groene weides. Ideaal om je te nestelen met een kleedje en een boekje om even helemaal tot rust te komen. Met een klein bootje kun je varen over de plas. Zwemmen is helaas niet toegestaan, maar dit kan wel in natuurzwembad de IJzeren Man dat vlakbij ligt.

Het Henri Dunantpark ligt in het noorden van Eindhoven. Het is een park met een vijver en vol groen, maar ook ingericht met kunst, activiteiten en Speelpark de Splinter. Sinds mei 2013 ligt er een ANWB Groenplein in het park. Dit is een initiatief van de ANWB in samenwerking met de gemeente Eindhoven en direct omwonenden. Het is een stuk park zo ingericht om mensen te ontmoeten, actief te zijn of juist tot rust te komen. Extra leuk is de mogelijkheid om elke zondagochtend om 09:30 uur mee te doen aan Tai Chi. Dit is een oosterse bewegingsvorm, een combinatie van sport, rust en mediatie. Zin in ontspanning door inspanning? Probeer dit dan zeker eens uit!

Natuur rondom Eindhoven

Als je de tijd en behoefte hebt om echt even de stad uit te gaan, biedt de omgeving Eindhoven genoeg opties. Pak de auto of de fiets en ga naar een mooi natuurgebied voor een lekker uitgebreide wandeling.

Ten oosten van Eindhoven ligt de Groote Heide, geschikt voor grote wandeltochten over de met elkaar verbonden heide- en bosgebieden. Het is een uitgestrekt wandelgebied met veel variatie. Voor routes en informatie download je de App 'Ons Bos'

Tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch ligt het Groene Woud. Een groot gebied met veel mogelijkheden om te wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes van verschillende afstanden. Ga naar de website van Staatsbosbeheer om een route te downloaden.

Ten Zuiden van Eindhoven ligt boswachterij Leende. Een gebied vol heide, vennen, stuifduinen, kronkelpaden en boerderijtjes waar je lang kan ronddwalen. Er lopen veel wandel-, fiets- en ruiterpaden met veel verschillende routes. Voor routes en georganiseerde activiteiten in dit gebied kijk je ook op de website van Staatsbosbeheer.

Meer studentennieuws

Borrelplank
handig voor studenten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden