← Terug naar overzicht

Een eigen auto tijdens je studententijd

groene auto

De eerste drie jaar van mijn studententijd heb ik een klein autootje gehad. Heerlijk! Hij brengt je overal naartoe en staat altijd voor je klaar. Een auto kopen lijkt een hele uitgave en het onderhouden ervan misschien nog wel meer, maar het is zeker niet onmogelijk voor een student. Ik heb voor jou een aantal tips om de kosten van een auto te beperken. Zo kan je toch de trotse bezitter van een auto worden!

Welke auto kies je?

Wees vooral niet te kritisch bij het uitkiezen van jouw eerste autootje. De nieuwste, grootste en mooiste auto’s zijn leuk om over te dromen, maar niet te betalen als student. Ga voor een kleine, oude bak. Hoe kleiner en lichter de auto, hoe minder wegenbelasting je hoeft te betalen! Wegenbelasting wordt namelijk gebaseerd op het gewicht van de auto en bijvoorbeeld niet op het aantal kilometers dat je rijdt. Check wel even goed de status van de auto voordat je hem koopt en bij wie of van wie je hem koopt!

Autoverzekering afsluiten

Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering mag je niet de weg op. Het kost je maandelijks wat geld, maar hierdoor heb je vaak wel recht op een schadevergoeding bij een aanrijding of ongeluk. Daarnaast hoeft een autoverzekering helemaal niet duur te zijn. Je hebt verschillende soorten autoverzekeringen met verschillende prijzen: WA, WA+ en Allrisk. In principe is WA of WA+ voldoende, maar dat hangt natuurlijk af van jouw budget, wensen en rijgedrag ;).

Goedkoop tanken

Let bij het kopen van een auto ook op hoeveel deze auto verbruikt. Een zuinige auto kan veel geld schelen! Je kunt de tankstations langs de snelweg beter vermijden, want daar kost benzine een stuk meer dan bij een tankstation in de buurt. Ook de onbemande tankstations zijn vaak goedkoper. Je kunt op internet opzoeken waar de benzineprijs het laagst ligt en of er acties zijn. Zo hebben de meeste tankstations op zaterdag een actie. En vergeet niet dat je bij sommige tankstations kan sparen voor handige spullen of leuke uitjes! Plan van tevoren in wanneer en waar je gaat tanken, zo voorkom je dat je langs de snelweg moet tanken!

Parkeren

Parkeren kan héél duur zijn. Check dus altijd vooraf waar je goedkoop of gratis kunt parkeren. Kijk ook of je in jouw straat een parkeervergunning nodig hebt. Op de site van de gemeente Eindhoven kun je meer info over parkeervergunningen vinden! 

Meer studentennieuws

studentenhuis schoonmaken
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden