← Terug naar overzicht

Zzp'er worden als student? Ga ervoor!

nibc hypotheek

De kans is groot dat jij wel een klasgenootje hebt die een eigen bedrijf heeft gestart. Misschien heeft zelfs een van jouw goede vrienden en goed lopende onderneming en begint het bij jou ook wel te kriebelen. Je bent niet de enige! Begin dit jaar maakte de Kamer van Koophandel bekend dat de grens van 2 miljoen Nederlandse bedrijven is behaald. Supertof! Je bent niet de enige, dus ga ervoor! Wij vertellen je in dit blog alvast over waar je rekening mee moet houden.

Inschrijven bij KvK

Als je heel serieus bent over het starten van jouw onderneming en jij een grote omzet wilt behalen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor maak je een afspraak via de website. Er wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Ook moet je van te voren weten in wat voor vorm jij je wilt inschrijven. Word je een eenmanszaak of wil je liever met een klasgenoot een bedrijf starten? Weet je niet goed welke rechtsvorm het beste is voor jou? Dan kun je altijd naar de KvK bellen voor advies!

Studiefinanciering

Als je een bedrijf hebt en hier goed geld mee binnen haalt, kan dit invloed hebben op de hoogte van jouw studiefinanciering. Er zijn allerlei verschillende regels dus check goed welke op jou van toepassing zijn. Als je onder het oude leenstelsel valt dan mag je niet teveel bij verdienen, want dan moet je aan het einde van je studie je geleende studiefinanciering terugbetalen. In 2020 is de bijverdiengrens €15.003,05. Als je valt onder het nieuwe stelsel voor hbo en universiteit maakt het niet uit hoeveel je verdiend. Om helemaal zeker te weten dat je goed zit, raden we je aan om contact op te nemen met DUO.

Wist je dat: Vaak wordt er gezegd dat ZZP'ers moeilijk een hypotheek kunnen krijgen, maar dat is niet waar. Een hypotheek voor zpp'er is mogelijk, al hangen daar andere voorwaarden aan.

Van student naar zzp'er

Je hebt al eeuwen een fantastisch idee voor een product of dienst in je hoofd zitten. Je wordt er inmiddels erg onrustig van en je wilt de wijde wereld in! Dat begrijpen wij helemaal, maar het moet wel haalbaar zijn naast je studie. Het meest positieve nieuws is natuurlijk als je bedrijf supergoed gaat lopen en je enorm veel winst hebt. Helaas lukt dit niet iedereen en dus is het verstandig om je studie te behalen. Zorg dus voor een goed evenwicht tussen jouw studie en je eigen onderneming. Een goede planning is heel belangrijk om die punten binnen te slepen.

Tip: Heb je het toch nog erg druk met school? Misschien kun je wel een minor volgen in ondernemersschap, of stage lopen bij jouw eigen bedrijf? Veel hogescholen moedigen studenten aan om een eigen onderneming te beginnen dus vaak zeker een gesprek aan hierover met jouw studieloopbaanbegeleider!

Is plannen niet je sterkste kant? Gelukkig hebben wij een aantal tips om te leren plannen voor jou!

Meer studentennieuws

studentenhuis schoonmaken
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden