← Terug naar overzicht

Alles voor de beste carnaval in Eindhoven

Carnaval Nijmegen Knotsenburg

Het is weer bijna tijd voor de gekste periode van het jaar: carnaval! Vijf dagen lang even in de huid kruipen van je favoriete personage. Als Gold Digger, Minion, Octopus of Clown. Het maakt niet uit wat hoe je verkleed gaat, als het maar lekker gek is. Daarbij nog wat schmink en iets leuks op je hoofd om het af te maken. De outfit is echter nog maar de voorbereiding. Wat moet je verder weten om je helemaal onder te dompelen in dit Brabantse feest? Waar moet je heen? Wat zijn de gebruiken? Gelukkig kun je in Eindhoven niet om carnaval heen. De stad wordt omgetoverd tot het Lampegat en vijf dagen kun je overal dansen, zingen en feesten. Welke student wil dat nou niet? Om ervoor te zorgen dat je alles uit deze dagen kan halen, deel ik in deze blog de insides over deze heerlijke traditie!

Brabants carnaval

Carnaval is van oorsprong een christelijk feest. Het werd gezien als een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over ongewenst gedrag niet meer gelden. Het wordt gevierd direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen, die duurt tot Eerste Paasdag. Carnaval valt hierdoor altijd zeven weken voor Eerste Paasdag.

Hoewel carnaval tegenwoordig niet meer alleen in het katholieke Zuiden gevierd wordt, blijft het Brabants carnaval toch wel het leukst als je het mij vraagt. Het is een vrolijk feest voor iedereen. Vooral onder jongeren en studenten is het erg populair. Vijf dagen lang worden verplichtingen opzij gezet en vergeten we de zorgen van de dag. Leuke outfits komen uit de kast, het bier gaat ’s ochtends vroeg al open en je kunt lekker vals mee zingen met de foute hits.

Must-do in Lampegat

Tijdens carnaval krijgt elk dorp en elke stad een andere naam. Eindhoven heet vijf dagen lang Lampegat. Dit kun je zien als een soort bijnaam van ‘Eindhoven de lichtstad', te danken aan de oorspronkelijke Philips fabrieken en luciferindustrie die zich hier vestigden.

Dit jaar vindt carnaval plaats van vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 februari 2020. Hoewel er elke dag genoeg te doen is, kom je ook al goed in de sfeer als je één dag mee viert. Welke dag je ook kiest, je kunt sowieso goed feesten op Stratumseind. De kroegen openen hun deuren van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht. Dit kun je zonder twijfel de favoriete plek noemen voor jonge mensen.

Daarnaast staat er elk jaar een grote tent op de Markt van Eindhoven. Hierin vinden verschillende optredens en feestjes plaats. Op maandag 24 februari kun je bijvoorbeeld terecht voor de ‘Malle Maandag Middag’ met fijne meezingers en flink gehos. 

Andere populaire carnavalsbestemmingen zijn het Stationsplein, het Wilhelminaplein en Hotel Pullman Cocagne. In de laatste vindt jaarlijks de aftrap van het carnaval plaats met het feest ‘3 Uurkes Vooraf’. Tickets voor dit feest kun je niet kopen, alleen winnen via een loting van Omroep Brabant. Schrijf je om mee te loten in vóór vrijdag 7 februari 2020 23:11 uur.

De grote carnavalsoptocht vindt traditioneel plaats op zaterdag 22 februari. De optocht loopt door de binnenstad en is zeker een bezoekje waard. Wil je genieten van praalwagen en mooie kostuums? Kijk dan op deze website voor de route en bemachtig een goed plekje. 

In elke kroeg een drankje

Sinds ik vanuit Brabant verhuisd ben naar Utrecht, kies ik ervoor om alles te halen uit één toffe dag. Mijn favoriet is de Stropdassenkroegentocht op zondag. Deze begint traditioneel al om 11:11 uur, waardoor je niet tot diep in de nacht doorgaat. Ideaal, aangezien ze in Utrecht geen carnavalsvakantie kennen en ik op maandag vaak gewoon weer aan de bak moet voor studie of werk.

Vanuit het hele land komen studenten om deze heerlijke dag samen te vieren. De kroegentocht vindt plaats op Stratumseind. Vooraf koop je online een ticket en op de dag zelf haal je letterlijk een (papieren) stropdas op. Een normale stropdas kost 25 euro. Hiermee kun je in de helft van de in totaal dertig kroegen een biertje, wijntje, flügel of fris kan halen. Voor 50 euro koop je een mega stropdas, waarmee je in elke kroeg recht hebt op een drankje.

Mocht je wel zin hebben in een dag feesten maar liever alleen je twee favo kroegen bezoeken, dan kan dat natuurlijk ook. Een stropdas is niet verplicht om deze dag mee te vieren. Wil je wel voor de volle ervaring gaan en er eentje bemachtigen? Houd dan de website of het Facebookevenement in de gaten! De kaartverkoop start eind 2019 en gaat altijd razendsnel.

Woon je boven de rivieren, maar wil je niet opvallen tussen alle Brabanders? Dan kun je misschien eventjes oefenen met deze leuke Eindhovense gezegdes ;-)!

Meer studentennieuws

op kamers
Geld besparen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden