← Terug naar overzicht

Hoe vind je een leuke baan na je studie?

werk kantoor office

Eindelijk, het is zo ver: je bent afgestudeerd! Maar dan komt het besef dat het 'grote mensen leven' nu echt gaat beginnen. Sommige studenten hebben het geluk dat ze een leuke afstudeeropdracht hebben en bij dat bedrijf mogen blijven werken. Maar dat is niet bij iedereen zo. En die banenjacht kan best pittig zijn! Wij geven je daarom tips hoe je een leuke baan na je studie vindt.

1. Waar ben je naar op zoek?

Voordat de jacht kan beginnen, is het belangrijk om je een beetje te oriënteren. Welke functie spreekt je aan? Waar ben je goed in? En bij wat voor bedrijf zou je willen werken? Solliciteren is een tijdrovende klus, dus het scheelt als je ongeveer weet wat je wilt. Heb je geen idee welke functie bij je past of waar je nou echt goed in bent? Doe dan een beroepskeuzetest of competentietest. Bij een beroepskeuzetest wordt bepaald welke beroepen bij jouw interesses passen. Bij de competentietest wordt er gekeken welke soft skills je bezit. Zo weet je welke beroepen aansluiten op jouw kwaliteiten.

2. Gebruik je netwerk

Als je weet op wat voor soort functies je wilt reageren, is het handig om je netwerk in te schakelen. Hulp komt vaak uit onverwachte hoek, dus laat iedereen weten dat je een baan zoekt en waar je ongeveer naar op zoek bent. Vaak heb je een streepje voor als je via via binnenkomt dus denk ook na of er nog andere contacten zijn die je kunt benaderen.

3. Reageer alleen op vacatures die je aanspreken

Zeker als je al een tijdje naar een baan zoekt, ga je merken dat solliciteren veel tijd en energie kost. Je moet je cv steeds aanpassen op de functie, motivatiebrieven schrijven, gesprekken voeren en misschien wel een case maken. Lees daarom de vacature goed door, voordat je erop reageert. Ook als je nog vragen hebt over de functie, is het verstandig om die eerst te stellen. Vaak staan er contactgegevens bij een vacature, dus maak daar vooral gebruik van. Zo voorkom je dat je onnodig veel tijd en energie besteedt aan een functie die je eigenlijk helemaal niet ziet zitten.

4. Bereid je goed voor

Als je dan op gesprek mag komen, is het natuurlijk belangrijk dat je goed voorbereid bent. Slaap genoeg, trek iets aan wat bij de functie en het bedrijf past en denk na over eventuele vragen die je kunt krijgen. Een gesprek kan altijd anders lopen dan je had verwacht. Zo solliciteerde ik op een superleuke functie bij een bedrijf wat mij echt aansprak, maar tijdens het gesprek kwam ik er al snel achter dat er geen klik was. In het sollicitatieproces moet je er dus rekening mee houden dat je tegenslagen krijgt, hoe goed jij je ook hebt voorbereid. Ga vooral niet bij de pakken neerzitten en blijf solliciteren. Dan komt het vanzelf goed met die leuke baan! Ben je op zoek naar meer tips om je voor te bereiden op een sollicitatie? Neem dan ook een kijkje op onze pagina Hoe moet je solliciteren?

Meer studentennieuws

musea online
Thuis studeren
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden