← Terug naar overzicht

Waar kan je als student terecht als het even wat minder goed gaat?

student moeilijk

‘Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, geniet er maar goed van’. Menig student zal dit weleens gehoord hebben van een oom, buurvrouw, ouder of iemand anders. Er wordt vanuit gegaan dat studenten het erg goed hebben vanwege de grote vrijheid en weinig verplichtingen. Echter, de realiteit is anders. Tegenwoordig gaat het met veel studenten zijn helemaal niet zo goed. Uit onderzoek kwam naar voren dat ruim een derde van de studenten kampt met serieuze psychische problematiek. De maatschappelijke druk op studenten is torenhoog. Naast goede cijfers op je studie wordt er van je verlangd dat je meerdere extra-curriculaire activiteiten op je cv kan zetten. Daar komt nog bovenop dat je een bruisend en spannend sociaal leven moet hebben en er goed uit moet zien. De gevolgen hiervan zijn zorgelijk: studenten kampen onder andere met angstproblematiek, zeer hoge mate van stress, slaapproblemen, burn-outklachten, eenzaamheid en toegenomen middelengebruik. Wellicht herken je jezelf hier (deels) in. Waar kan je naartoe als je het als student moeilijk hebt? Wie kan jou helpen? Daar help ik je bij in deze blog.

Studentenpsycholoog

Alle Nederlandse universiteiten en een groot aantal hogescholen hebben een studentenpsycholoog. Dit is een psycholoog waar je als student van jouw onderwijsinstelling terecht kan. Een studentenpsycholoog biedt kortdurende hulp bij problemen gericht op je studie of persoonlijke problematiek. De hulp is laagdrempelig en oplossingsgericht. Wat besproken wordt, valt onder het beroepsgeheim van psychologen en zal met uiterste zorg worden behandeld.

Een afspraak maken is vaak gemakkelijk. Bezoek de website van jouw universiteit of hogeschool en zoek naar ‘studentenpsycholoog’ om meer informatie te vinden. Over het algemeen kun je online of telefonisch een afspraak maken. Erg fijn is dat je geen doorverwijzing nodig hebt van je huisarts en dus direct terecht kan. Echter, de wachttijden zijn vaak lang. Zit je niet lekker in je vel? Schroom dan dus niet om snel een afspraak te maken.

Huisarts

Voor psychische klachten kan je elk moment terecht bij je huisarts. Hij of zij luistert serieus naar je en weet welke zorg het best past bij bepaalde klachten. Bij lichte problematiek waarbij kortdurende hulp volstaat, kan de huisarts doorverwijzen naar een praktijkondersteuner GGZ. De praktijkondersteuner werkt onder verantwoordelijkheid van de huisarts en soms zelfs in dezelfde praktijk. Je kan hier terecht als je de klachten nog niet heel lang ervaart en ze je dagelijks leven niet te veel belemmeren. Deze persoon kan je coachen, naar je luisteren en handvaten geven om om te gaan met de klachten.

Zijn de psychische klachten serieuzer, dan zal een huisarts je veelal doorsturen naar een basis psycholoog. Je hebt zelf inspraak in het kiezen van de juiste persoon die bij jou past. Bedenk vooral dat psychologische hulp helemaal niet gek of raar is. Probeer het net zo te zien als een arts die je fysiek behandelt. Iedereen heeft in zijn of haar leven weleens hulp of ondersteuning nodig. Het maakt niet uit of dit mentaal of fysiek is. Als je het lastig hebt en in de knoop zit, is een psycholoog de persoon die naar jou luistert. Dit kan enorm helpend zijn en je leven fijner maken. Ervaar je klachten, neem dan contact op met de huisarts, vertel wat je dwars zit en vertrouw erop dat hij of zij weet wat voor jou nu het beste is.

Gratis, snel en anoniem

Wil je graag snel en anoniem geholpen worden? Heb je geen mogelijkheden om psychologische hulp te bekostigen? Geen zorgen! Ook dan zijn er mogelijkheden om te praten over je problemen.

In Amsterdam en Maastricht is @ease gevestigd. Dit is een plek waar je gratis kan binnenlopen tijdens een spreekuur. Je kunt er terecht voor alle klachten waardoor jij niet lekker in je vel zit. Niks is te groot of te klein. Er werken vrijwilligers en zorgprofessionals die naar je luisteren en je kunnen helpen. De vrijwilligers zijn vaak studenten en/of ervaringsdeskundigen en voeren een gesprek altijd met z’n tweeën. De zorgprofessionals zijn aanwezig in het geval dat er meer hulp nodig is. De gesprekken duren ongeveer een uur, maar je mag zo vaak langskomen als je wilt.

Wil je liever snel en vanuit huis geholpen worden en geheel anoniem blijven? Zoek dan online hulp. Op de websites van De Luisterlijn en Mind Korrelatie staan mogelijkheden om te bellen, mailen en/of chatten met hulpverleners. Ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Wil jij graag nu geholpen worden? Pak dan je telefoon en bel of stuur een berichtje. Je bent niet alleen!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden