← Terug naar overzicht

Dit moet je weten als je jouw eerste auto koopt

De meeste van ons reizen waarschijnlijk met het ov. Maar hoe chill is het als je een auto hebt tijdens je studententijd! Je bent niet afhankelijk van het ov. Dus als er weer eens stakingen zijn, kom jij gewoon op de hogeschool of uni. En ben je aan het eind van je geld? Dan schuif je gewoon last minute bij je ouders aan. Als je van plan bent om een eigen auto te kopen, moet je natuurlijk wel op een aantal zaken letten. In deze blog lees je daarom alles wat je moet weten als je jouw eerste auto koopt!

Onderhoud van de auto

Je hebt eindelijk een pareltje gevonden op het internet en nu kan je niet wachten om ‘m te bekijken. Als je een auto gaat kopen is het belangrijk dat je op het onderhoud van de auto let. Vraag bijvoorbeeld naar de onderhoudsboekjes, zodat je weet welke reparaties de auto heeft gehad. Als er geen onderhoudsboekjes zijn, kan dit wijzen op problemen. Ook is het handig om een proefrit te maken, zodat je weet hoe de auto rijdt. Tijdens de proefrit kun je ook meteen horen of de uitlaat goed klinkt. Let ook op de volgende zaken:

  • Schade aan de auto
  • Bandenspanning
  • Aanwezigheid van een reservewiel
  • Kilometerstand

Overschrijven van de auto

Is de auto helemaal in orde en wordt ‘ie van jou? Dan moet je de auto overschrijven. Dit betekent dat het kenteken op jouw naam komt te staan. Als je de auto bij een dealer koopt, schrijven zij de auto meestal over. Koop je hem tweedehands, dan moet je dit meestal zelf regelen. Dit kan bijvoorbeeld bij een postkantoor.

Autoverzekering

Na het overschrijven van de auto, is het belangrijk dat je meteen een autoverzekering afsluit. Je mag namelijk niet met een onverzekerde auto de weg op! Het is daarom handig om voor de koop al uit te zoeken welke autoverzekering je wilt afsluiten. De verzekering kun je na de overdracht van de auto meteen telefonisch of online regelen.

Parkeervergunning

Als jij in de binnenstad van Eindhoven woont, heb je waarschijnlijk een parkeervergunning nodig. Gelukkig kun je een parkeervergunning voor de gemeente Eindhoven online aanvragen.

Ben jij nog bezig met je rijbewijs? Kijk dan ook eens op onze pagina met alles wat je wilt weten over je autorijbewijs.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Meer studentennieuws

winter snow cold
vintage kleren
Abonneren op