← Terug naar overzicht

Voorkom oplichting tijdens jouw zoektocht naar een kamer of woning!

Tijdens jouw zoektocht naar een kamer of woning kom je verschillende aanbieders tegen. Ook op de huizenmarkt heb je helaas oplichters die jou iets proberen te verkopen. In deze blog hebben we een paar aandachtspunten voor jou op een rijtje gezet zodat jij de juiste aanbieder kiest!

Let op de advertenties

Bekijk de advertenties vooral heel goed! Veel spelfouten kan al duiden op een oplichter. Ook als een advertentie een slecht geschreven Engelse tekst heeft. Je kan ook kijken wie de advertentie heeft geplaatst. Je kan de gegevens even Googlen en als er goede dingen uitkomen, dan kan het wel oké zijn. Maar je weet het nooit zeker! Dus trek het telefoonnummer na, check het adres en zoek ook de ‘’verhuurder/verkoper’’ online op. 

Facebook

Op Facebook zijn er ook veel pagina’s waar huizen aangeboden worden. Zo was er een tijdje een ‘’makelaar’’ die nieuwe huizen op de pagina zette voor €600… Dat is natuurlijk geen geld. Maar als je dan de reacties onder het bericht leest, dan komt de waarheid boven water. Er zijn al mensen die eerder hebben gereageerd op de woning en vertellen hun ervaring. Je leest bijvoorbeeld dat mensen contact proberen op te nemen, maar niemand neemt de telefoon op. Zeker nadat je je inschrijfgeld al betaald hebt en dan een afspraak wil maken voor een bezichtiging. Let dus ook op de recensies!

Bezichtiging

Betaal nooit voordat je een huis hebt bezichtigd. Dat kan ook al duiden op een oplichter. Je moet eerst het huis gaan bezichtigen en vooral veel vragen stellen. Bel anders ook even aan bij de buren zodat zij jou misschien meer kunnen vertellen over het huis en de verhuurder. Vraag even na of het huis echt te huur staat. Geef vooraf een bezichtiging ook nooit een kopie van je paspoort of bankpas.

Als de verhuurder zegt dat hij of zij de sleutel pas geeft als je geld hebt overgemaakt, dan is het vaak ook niet goed. Zeker als je geld moet overmaken naar een buitenlandse rekening, dan is deze persoon een oplichter.

Kamer zoeken

Het beste is om een kamer of woning te zoeken via de betrouwbare wegen. Zo kan je je inschrijven bij woningcorporaties of bedrijven zoals DUWO en Kamernet. Studenten kunnen vaak ook via school een bedrijf vinden die kamers verhuurt aan studenten. Daarnaast kan je vaak via de gemeente ook een woning krijgen. Dit zijn meestal sociale huurwoningen. In Den Haag heb je bijvoorbeeld Woonnet Haaglanden waarbij je een aanbod krijgt aan de hand van jouw inkomen.

Op de website van de Woonbond vind je nog meer bruikbare tips om oplichters te herkennen. Maar ze hebben ook genoeg tips over andere zaken zoals energie besparen, bemiddelingskosten en toeslagen.

Zelf hebben wij ook een overzicht met kamers. Dit aanbod komt meestal via Kamernet. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt dit aanbod ook in je inbox!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden