← Terug naar overzicht

Interview Studentenvereniging: E.S.V. Demos

Demos Logo

Ben jij van plan om je in het aankomende studiejaar aan te sluiten bij een studentenvereniging? Wat een goed idee! Vind je de keuze alleen lastig te maken? Geen probleem! Wij hebben voor jou de belangrijkste vragen gesteld aan E.S.V. Demos! Lees je mee?

Allereerst: vertel over jullie vereniging!

Demos is de jongste studentenvereniging van Eindhoven, opgericht in 1963. Wij onderscheiden ons door gelijkwaardigheid van leden, wat betekent dat ouderejaars niet meer rechten of mogelijkheden hebben dan eerstejaars. Ook kies je bij ons zelf welke verplichtingen je op je neemt, waardoor je ook je studie extra aandacht kan geven als dat nodig is. De ongeveer 250 leden komen voornamelijk van de Technische Universiteit Eindhoven en de Fontys Hogeschool Eindhoven, maar andere studenten zijn ook van harte welkom.

Als een (aankomende) student zich wilt aansluiten bij jullie vereniging, voor welke datum moeten zij dat dan doen?

(Aankomende) studenten kunnen zich uiterlijk 29 augustus bij ons inschrijven. Dit kan online, of spreek een lid aan tijdens de na-examendagen (NED) of de intro.

Dan zijn ze ingeschreven, dan komt de bekende ontgroening. Wat kunnen aankomende studenten verwachten?

We hebben we een kennismakingstijd, bestaande uit een leuk kennismakingskamp en een paar avonden in september. Tijdens de kennismakingstijd leer je de vereniging en je eigen generatie goed kennen.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap en zijn er andere kosten waarbij rekening gehouden moet worden? Moet er kleding aangeschaft worden bijvoorbeeld?

Als je je bij ons inschrijft betaal je 40 euro inschrijfkosten. Hiervoor krijg je ook een Demos shirt dat je tijdens de NED en de intro aan kan trekken om te laten zien dat jij voor Demos gekozen hebt. Verder hebben we een jaarlijkse contributie van 120 euro.

Zijn er verenigingsplichten?

Om de vereniging draaiend te houden moet er veel gebeuren. Hiervoor zijn commissies opgesteld die elk hun eigen taak hebben. Zo hebben we een sociëteitscommissie die de bar 5 avonden per week open houdt en een kookcommissie die een aantal dagen per week een betaalbare maaltijd voor leden op tafel zet. Het doen van een commissie is vrijwillig, maar wel erg leuk en leerzaam. Als je aan een commissie begint komen daar natuurlijk verplichtingen bij kijken, maar daar kies je altijd zelf voor.

Wie zitten er dit jaar in bestuur en wat zijn de taken?

Ons bestuur bestaat uit 6 personen: 3 man verenigingsbestuur en 3 man sociëteitsbestuur. Het verenigingsbestuur regelt de algemene gang van zaken binnen de vereniging en het sociëteitsbestuur onderhoudt de sociëteit en zorgt dat de bar open blijft.

Hoe kom je terecht in het bestuur? Wat moet je daarvoor doen?

Als je al een tijdje bij de vereniging rondloopt en meerdere commissies hebt gedaan, kun je ervoor kiezen om te solliciteren voor een functie in het bestuur. Als bestuurder zet je een jaar lang je studie aan de kant om je in te zetten voor de vereniging. Dit is een intensieve, maar gave manier om ervaring op te doen die later in je leven goed van pas komt.

Waarom moeten (aankomende) studenten lid worden van jullie vereniging?

Een lidmaatschap van Demos biedt je de kans om je naast je studie te ontwikkelen. Verder is het een makkelijke manier om heel veel nieuwe mensen te leren kennen en goede vriendschappen op te bouwen. Ook hebben Demosleden allemaal verschillende studies, waardoor je mensen leert kennen met allemaal verschillende achtergronden en interesses die je anders niet zo snel zou ontmoeten. En natuurlijk is Demos een fijne en gezellige plek om even een pilsje te drinken als je er even behoefte aan hebt om bij te komen van het studeren. 

Wat is jouw leukste herinnering aan jullie vereniging?

Ik heb heel veel leuke herinneringen aan mijn tijd bij Demos, maar de meest gave ervaring was de Demosreis vorig jaar ter ere van het 55-jarig bestaan van de vereniging. We zijn toen met de hele vereniging 5 dagen naar Berlijn geweest.

Is er iets wat je echt wilt laten weten aan (aankomende) studenten?

Als je twijfelt om lid te worden, zou ik het gewoon proberen. Je kunt je studententijd maar één keer goed beginnen en je hebt niets te verliezen. Wil je nog even sfeer proeven? Kom vooral langs tijdens de NED en de intro.   

Als iemand nog een vraag heeft voor jullie, waar kunnen ze dan terecht?

Als je vragen hebt of meer informatie wilt, kun je een mail sturen naar intro@Demos.nl of kijken op de website van Demos. Ook kun je altijd een van onze leden aanspreken tijdens de NED en de intro.

Denk je dat E.S.V. Demos dé studentenvereniging voor jou is? Dan kun je je nu gelijk aanmelden!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

lenovo laptop
Abonneren op