← Terug naar overzicht

Review opleiding: AD Pedagogisch Educatief Professional

Een review van mijn eigen studie! En dan ook nog een gloednieuwe studie, want de AD PEP van de Fontys bestaat pas sinds dit jaar. Benieuwd naar mijn opleiding? Lees dan snel verder!

Wat is de AD PEP?

AD PEP staat voor Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional. Oftewel een opleiding die precies tussen het mbo en hbo in zit, waardoor hij maar twee jaar duurt. De opleiding is gericht op de nood van pedagogisch coaches binnen de kinderopvang, maar kan ook ter verdieping zijn als onderwijsassistente. Je leert namelijk allerlei vaardigheden als pedagogisch of educatief coach die je bijna overal kunt inzetten. Perfect als je niet altijd voor de klas wilt staan, maar wel wat meer diepgang wilt.

Hoe zit het met het aanbod?

Je gaat 1 dag in de week naar school, omdat het een deeltijdopleiding is. Wij als studenten hebben invloed op het aanbod, omdat er regelmatig wordt geïnventariseerd waar de behoefte ligt. Hierdoor ben je dus gemotiveerder om naar de lessen te gaan. Je hebt het namelijk zelf uitgekozen! Iedere week starten we in onze mentorgroep, waarbij we bespreken waar we staan. Je kunt namelijk je eigen traject indelen. Wil je liever je verslag ietsje later doen maar de kennistoets al wel maken? Geen probleem! Je bent baas over je eigen traject. Iets wat ik heel erg fijn vind, omdat je hierdoor ook op je werkplek wat flexibeler dingen kunt inplannen.

Stage

Je loopt 2 dagen in de week stage, maar dit zou eventueel ook je werk kunnen zijn binnen de kinderopvang of als onderwijsassistent. Het is maar net wat jouw achtergrond is en waar je behoefte ligt. Zo wilde ik graag een nieuwe tak van onderwijs ontdekken, dus koos ik voor een stageplek. Deze mag je zelf bepalen zolang je maar je competenties kunt aantonen. Dit vind ik echt een sterk punt van de opleiding, want hierdoor krijg je een hele mooie mix aan studenten. Sommigen werken binnen het speciaal onderwijs en anderen weer in een kindcentrum. Je leert ontzettend veel van elkaar!

Mijn mening

Omdat het een nieuwe opleiding is, voelt het soms nog een beetje alsof iedereen zoekende is. Zoekende in het aanbod en de manier van lesgeven. Wel denkt iedereen met je mee en zijn alle tips welkom. De opleiding speelt ook enorm in op de behoefte van de maatschappij. De baangarantie zit dus wel goed na de twee jaar. Het enige puntje is wel dat je redelijk zelfstandig moet kunnen handelen en plannen. Je wordt heel erg vrij gelaten en als dit niet je sterkste punt is, is dit misschien niet de opleiding voor jou.

Voor mij is dit voor nu de goede studiekeuze geweest. Een korte maar praktische opleiding waarna ik aan de slag kan!

Meer studentennieuws

Borrelplank
handig voor studenten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden