← Terug naar overzicht

Studeren in het buitenland: hoe regel je dit?

Tegenwoordig bieden universiteiten en hogescholen vele opties aan om te studeren in het buitenland. Dit betekent dat je een semester vakken volgt in een ander land. Een andere manier van onderwijs, een andere leefomgeving en veel nieuwe mensen. Superspannend, maar vooral superleerzaam. Een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Ben jij enthousiast en wil je weten hoe je dit kunt regelen? Lees dan snel verder!

Eerste kennismaking

Als je in het buitenland wilt studeren, dan gaat daar de nodige voorbereiding aan vooraf. Tijd die je erin moet steken, maar die het uiteindelijk meer dan waard is. Voor dit proces geldt echt: een goed begin, is het halve werk!

Als je geïnteresseerd bent in studeren in het buitenland, houd dan goed de informatievoorzieningen van je onderwijsinstelling in de gaten. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht hebben bijvoorbeeld hun eigen International Offices, waar mensen werken die zich dagelijks bezighouden met het mogelijk maken van exchanges. Naast de International Office die overkoepelend is voor de hele universiteit/hogeschool, bestaan er ook nog speciale International Offices voor aparte faculteiten en/of studierichtingen.
Vaak organiseren zij rond oktober van een nieuw studiejaar informatieavonden over studeren in het buitenland. Dit zijn avonden waarin ze veel informatie geven en je alles vertellen over hoe het proces in zijn werk gaat. Vaak komt er ook nog een student zijn of haar ervaringsverhaal delen. Als je enigszins geïnteresseerd bent, dan raad ik het ten zeerste aan zo’n avond te bezoeken.

Daarnaast kun je veel informatie vinden op de websites van de International Offices of gewoon een keertje bij ze langs gaan tijdens de inloopuren die ze aanbieden.

Het verdere proces

Nadat je overtuigd bent om een semester te studeren in een ander land, moet je je gaan oriënteren. Ga zoeken op het internet en lees uitgebreid de informatie over verschillende bestemmingen en onderwijsinstellingen door. Het is belangrijk dat je een bestemming kiest waar ze vakken aanbieden die aansluiten bij jouw studie. Daarnaast moet het een bestemming zijn waar je je prettig bij voelt en je de taal kan spreken. Laat je dus uitgebreid informeren en trek genoeg tijd uit voor je zoektocht. Maak lijstjes en schrijf voor- en nadelen op van bestemmingen. Wellicht ken je mensen die al eens op exchange zijn geweest. Stuur hen eens een berichtje en vraag hoe ze het ervaren hebben.

Een ander onderdeel van je voorbereiding is ervoor zorgen dat al je persoonlijke documenten, zoals je CV en cijferlijst, op orde zijn. Ook wordt er van je verlangt om een motivatiebrief te schrijven, vaak in het Engels. Ga in deze brief niet alleen in op de gave stranden of leuke feestjes die je mee kunt pakken op je bestemming. Focus je daarentegen vooral op hoe deze bestemming bij kan dragen aan jouw studiepad en (academische) ontwikkeling. 

Officieel inschrijven

Uiteindelijk stel je een top drie op van je favoriete bestemmingen. Deze lever je, samen met je persoonlijke gegevens, op tijd (let op deadlines!) in bij het International Office. Vervolgens moet je even geduld hebben. Jouw aanvraag wordt herzien door zowel de Nederlandse als buitenlandse onderwijsinstellingen, dit kost tijd.

Na ongeveer twee maanden kun je de uitslag verwachten en kan de echte voorbereiding beginnen! Zorg voor een geschikte visum, vraag eventueel een Erasmusbeurs aan als je in Europa blijft, regel je huisvesting en boek je vliegtickets. Daarnaast kies je de vakken die je in het buitenland wilt volgen en wellicht pak je nog een cursusje Spaans mee om je verstaanbaar te kunnen maken als je naar Spanje gaat. Geniet alvast van de voorpret en verheug je op een onvergetelijk semester!

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden