← Terug naar overzicht

Productief studeren doe je zo!

Vind jij het lastig om motivatie te vinden om te studeren? En heb je ook het idee dat je na uren leren soms nog steeds niet verder bent? Check dan deze blog voor studietips!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Om productief te studeren, heb je concentratie nodig. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding. Zet bijvoorbeeld je telefoon uit. En probeer je laptop alleen te gebruiken als dit écht nodig is. Zo kom je minder snel in de verleiding om even je Facebook te checken. Daarnaast is ook een goede studiespot belangrijk. Zit de UB vol en is het thuis te druk? Dan kan je misschien kijken of je rustig kan studeren bij een koffietentje. 

Neem genoeg pauzes

Wanneer je uren achter elkaar zit te studeren, wordt je concentratie er niet beter op. Het is daarom een aanrader om meerdere pauzes in te plannen. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je na een uurtje studeren meteen twee uur niets gaat zitten doen. Neem in plaats daarvan af en toe een korte pauze van bijvoorbeeld tien minuutjes. En blijf dan niet stil achter je bureau zitten. Ga even een blokje om of haal een kopje koffie. Zo geef je je hoofd een beetje rust.

Gedeelde smart is halve smart

Ga samen studeren! Let op: het gevaar hiervan is dat je uiteindelijk helemaal niet aan studeren toekomt, omdat het te gezellig is. Maar als je het serieus aanpakt, kan gezelschap goed helpen. Je kunt elkaar motiveren en de pauzes worden een stuk gezelliger! En als je hetzelfde studeert, kun je elkaar om hulp vragen.

Routine en plannen

Het is lastig om motivatie te vinden wanneer je bergen werk voor je hebt. Probeer de studiestof daarom goed te verdelen over het blok. Zo kun je ook genoeg rust nemen tussen het studeren door. Plan tijd in om je essay af en toe weg te leggen en te herschrijven. En zorg dat je de ruimte hebt om stof voor het tentamen meerdere keren door te nemen. Studeren wordt ook makkelijker als het een routine is. Plan bijvoorbeeld iedere week vaste tijden in om te studeren. In deze blog vind je nog meer tips om te leren plannen.

Beloon jezelf

Studeren is hard werken en dat mag best beloond worden! Maak na een dag studeren bijvoorbeeld je favoriete maaltijd. Of slaap lekker lang uit in het weekend als je doordeweeks hard gewerkt hebt. Als je na het studeren iets hebt om naar uit te kijken, gaat het vanzelf makkelijker!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden