← Terug naar overzicht

Hoe wissel ik van zorgverzekeraar?

Over een paar maanden is het alweer 2019. Je moet weer gaan bedenken wat je gaat doen met kerst en oud en nieuw. Maar waar je ook aan moet denken, is jouw zorgverzekering. Dit is de tijd om te wisselen van zorgverzekering. Wij geven jou informatie hoe je dat doet!

Huidige zorgverzekering

Je ontvangt halverwege november een nieuwe zorgpolis van jouw zorgverzekering. Daarin staan de polisvoorwaarden die gelden voor het nieuwe jaar. De maandelijkse premie kan bijvoorbeeld omhooggaan of de extra tandartsverzekering is goedkoper geworden. Als je voor 1 januari niet overgestapt, dan gelden deze nieuwe polisvoorwaarden voor jou.

Wisselen van zorgverzekeraar

Als je een andere zorgverzekeraar wil hebben in het nieuwe jaar, dan moet je je huidige zorgverzekering voor 1 januari 2019 opzeggen. Tot 1 februari kan je je aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Je huidige verzekering moet je zelf opzeggen. Als je aanvullende pakketten hebt, dan moet je ook doorgeven dat je die wil opzeggen.

Belangrijk: als je in januari 2019 de nieuwe zorgverzekering afsluit, dan moet je huidige zorgverzekering alsnog voor 1 januari 2019 opgezegd zijn! Ook is de goedkoopste zorgverzekering niet altijd het beste. Kies wat bij jou past!

Wisselen van zorgverzekeraar na 1 februari

Er zijn maar een paar gevallen waarbij je kan wisselen van zorgverzekeraar tussen 1 februari en 1 januari volgend jaar. Als je in de tussentijd 18 jaar bent geworden, dan mag je een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Ook als je uit militair dienstverband komt, mag je een zorgverzekering aanvragen. Je mag wisselen van zorgverzekering als je gaat scheiden of als er tussentijdse aanpassingen zijn in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar. Vraag altijd eerst aan je huidige zorgverzekeraar naar de mogelijkheden als je wil overstappen.

Welke zorgverzekering moet ik nemen?

Als je een nieuwe zorgverzekeraar wil, dan moet je eerst goed onderzoeken bij welke zorgverzekeraar je wil gaan. Gelukkig kunnen we tegenwoordig zorgverzekeringen vergelijken. Je krijgt dan een overzicht met zorgverzekeraars in Nederland en wat hun prijzen zijn. Je ziet ook welke zorgverleners er in jouw regio zitten en of de verzekering behandelingen vergoedt bij deze zorgverleners. Kijk ook wat je zelf wil qua zorgverzekering. Misschien wil je een goedkope aanvullende tandartsverzekering en biedt de ene zorgverzekering dat niet.

Let dus goed op bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar! Zorg er ook voor dat je dit op tijd doet. Je wil natuurlijk niet langer aan een duurdere zorgverzekeraar vastzitten ;).

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op