← Terug naar overzicht

Tips: zo word jij de wijnkenner van jouw vriendengroep!

Tijdens je studententijd drink je een heleboel wijn. Van 21-diners tot een rustig avondje in de fusie… Er komt vaak wel een wijntje bij kijken. Ondanks dat studenten een hoop wijn verorberen, bezitten ze meestal niet veel wijnkennis. Zo gaat mijn kennis niet verder dan: “Dat wijntje van de Ap van €6 smaakt echt prima voor deze prijs.” Maar hoe zorg je er nou voor dat jij wel de onmiskenbare wijnkenner van jouw vriendengroep wordt? Wij zochten het voor je uit!

1. Volg een wijncursus

De makkelijkste manier om meer wijnkennis te krijgen, is om een wijncursus te volgen. Helaas zijn deze vaak erg prijzig, dus niet budgetproef voor de gemiddelde student. Je kan dit oplossen als je in de horeca werkt. Als je jouw werkgever kan overtuigen dat meer wijnkennis ook een meerwaarde heeft voor zijn zaak, dan is hij misschien bereid om een cursus te organiseren of betalen. Werk je nou als freelancer in de horeca? Dan kan je via Temper ook een wijncursus volgen.

2. Druiven maken de wijn

Er zijn superveel verschillende wijnen. Dit komt, doordat elke wijn van een specifieke druivensoort of mix van druivensoorten wordt gemaakt. Als je een wijnkenner wilt worden, is het daarom belangrijk dat je iets over de druiven van verschillende wijnen leert. In het kort worden de meeste witte wijnen van witte druiven gemaakt. De bekendste druiven van witte wijnen zijn: chardonnay, pinot grigio, pinot blanc en sauvignon blanc. Rode wijnen worden meestal van een mix van druivensoorten gemaakt. De bekendste druiven voor rode wijn zijn: merlot, cabernet sauvignon, grenache en malbec.

3. Zorg voor de juiste uitspraak

Als jij je als wijnkenner wilt profileren, is het belangrijk dat je de namen van wijnen juist uitspreekt. Als je wijnnamen moeiteloos uit je mond laat rollen, getuigt dat van wijnkennis.

4. Kies de juiste wijn bij het gerecht

Hier heb je natuurlijk wel wat kennis voor nodig. Toch zijn de basisregels vrij simpel. Je kan ervoor kiezen om een contrasterende wijn bij een gerecht te bestellen. Denk hier bijvoorbeeld aan een zoete wijn die je drinkt bij een blokje oude kaas. Een andere optie is om een wijn te bestellen die in het verlengde van een gerecht ligt. Drink bij een stoofpot met rundvlees en een stevige jus bijvoorbeeld een stevige bordeauxwijn. Regel is wel dat de smaaksensatie van het gerecht en de wijn elkaar niet aftroeven. Ze moeten dus hand in hand gaan en elkaar niet overstemmen.

5. Drink vooral wat je lekker vind!

Een echte wijnkenner weet wat hij of zij lekker vindt. Je imponeert anderen ook als je duidelijk kunt aangeven naar wat voor soort je wijn je op zoek bent tijdens een diner. De belangrijkste regel is dus dat wijn je vooral moet smaken!

Ben jij dol op alles wat met wijn te maken heeft? Lees dan ook eens ons artikel zelf glühwein maken.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op