← Terug naar overzicht

Wist jij dit over Eindhoven?

Ik woon al mijn hele leven in Eindhoven, maar er zijn toch stiekem heel veel dingen die ik nog helemaal niet wist over Eindhoven. Ik ging op zoek naar gekke feitjes over Eindhoven en ik werd flink verrast!

De Lichtjesroute

Na de oorlog wilden mensen alten zien dat het licht weer was teruggekeerd. Na mislukte pogingen om kaarsen voor het raam te zetten werd er in 1947 besloten om op verschillende plekken in de stad Brandpunten aan te steken. Er kwamen door de jaren heen steeds meer Brandpunten tot het was uitgegroeid tot een route van 40 kilometer! In 1969 hielden ze ermee op, maar gelukkig keerde de lichtjesroute weer terug in 1984. Ze hebben hem wel wat ingekort tot maar 22 kilometer. Van 18 september tot 14 oktober kun je hem nu ieder jaar komen bewonderen!

De Bergen

De Grote en De Kleine Berg kennen we allemaal, maar waarom noemen we het eigenlijk De Bergen? Het is toch hartstikke vlak? Vroeger was dit deel van het centrum namelijk gebouwd op verschillende zandheuvels. Als je nu nog goed kijkt, dan kun je zien dat sommige straten van hoogte verschillen. Het is misschien wel een van de oudste wijken uit Eindhoven en is tijdens de oorlog gespaard gebleven. Daarom zijn alle huizen nog zo authentiek en sfeervol.

Eindhoven de lichtstad

Wij denken allemaal dat Eindhoven zijn naam verdiend heeft aan Philips door de gloeilampen, maar als we nog iets verder terug gaan zal je zien dat in Eindhoven de eerste luciferfabriek gebouwd is. Dit werd gedaan in 1870 door Mennen en Keunen. Later werd het door een ander bedrijf overgenomen en kwam Philips naar Eindhoven met de gloeilampen.

Het Evoluon

Het Evoluon werd oorspronkelijk gebruikt als tijdelijke expositieruimte. Het was een echte publieksattractie en trok wel 527.000 bezoekers in het jaar 1970. Helaas werd het steeds moeilijker om de expositie interessant te houden en de prijzen bleven stijgen. Philips maakte hier gebruik van om het Evoluon om te toveren tot Philips Competence Centre. Het Evoluon werd omgetoverd tot symbool van Philips. Door de futuristische uitstraling werd de ufo een indrukwekkend statement van onze stad Eindhoven. Tegenwoordig kun je er in de zomer zelfs aan het strand liggen!

Wisten jullie al deze feitjes over Eindhoven? Ik in ieder geval niet. Vooral de geschiedenis van de lichtjesroute vond ik superinteressant!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op