← Terug naar overzicht

Wat houdt het behalen van je propedeuse in?

Ga je beginnen aan een hbo-opleiding of wo-opleiding? Dan is het goed om te weten wat een propedeuse precies inhoudt! In je eerste jaar (en in sommige gevallen ook wat langer) zal je overladen worden met vragen als: “Wat moet jij nog doen voor je propedeuse?”, “Heb jij je P al?” en “Ga jij ook naar de propedeuse-uitreiking?” We’ve got you covered! Lees hier álles wat je moet weten over je propedeuse.

Wat is een propedeuse?

Een propedeuse, ook vaak ‘P’ genoemd, is een certificaat dat bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. In de meeste gevallen behaal je je propedeuse in je eerste schooljaar en krijg je hem vlak voor de zomer uitgereikt.

Wat moet je precies doen voor je P?

Dit kan per onderwijsinstelling verschillen, maar op de meeste hogescholen en universiteiten moet je 60 studiepunten halen voor je propedeuse. Deze 60 punten worden verdeeld over alle vakken en projecten die je in je eerste jaar doet. Per vak of project verschilt het aantal studiepunten, maar uiteindelijk moet je wel alles halen!

Je hoeft niet per se je P in het eerste jaar van je studie te halen, maar als je hem aan het einde van het tweede jaar nog niet hebt gehaald, zal je helaas moeten stoppen met de opleiding. BELANGRIJK: je hebt wel minimaal 50 studiepunten nodig om over te gaan naar het tweede schooljaar, anders moet je ook van school af!

Als je tijdens je studie tegen problemen aanloopt, die mogelijk jouw studievoortgang belemmeren (denk aan ziekte, het overlijden van een dierbare of andere heftige situaties), neem dan vooral contact op met een decaan! Als zij weten dat je een moeilijke periode doorstaat, kunnen zij ervoor zorgen dat er wat minder nauw naar die studiepunten gekeken wordt.

Wat kan je met je P?

Met je propedeuse is het voor hbo’ers mogelijk om te starten met een studie op de universiteit. Voor veel hbo’ers is dit dé reden om hun P zo snel mogelijk te verdienen! Daarnaast verandert er niet heel veel voor je wanneer je je P binnen hebt. Je kan met je propedeuse bijvoorbeeld nog niet op zoek naar baan (maar sommige stagebedrijven vinden het wel fijn als je hem al hebt).

Wil je meer leren over je vervolgopleiding?

In mijn eerdere blog lees je over de grootste verschillen tussen de middelbare school en je vervolgopleiding

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Esmee studentondernemer studentensteden
Abonneren op