← Terug naar overzicht

Tips van een recruiter voor een succesvolle sollicitatie

We schreven al eens een artikel over hoe je de perfecte CV in elkaar flanst, maar vandaag bekijken we het eens van de andere kant. Want waar kijkt een recruiter nou eigenlijk naar? Nu ben ik gezegend met Laura, één van mijn beste vriendinnen en recruiter bij een groot accountancy kantoor. Voor alle vragen over sollicitaties, weet ik bij wie ik moet aankloppen. Nu ben ik de beroerdste niet en laat ik je graag een beetje mee profiteren van de tips van Laura. Pen en papier in de aanslag, want met deze tips schrijf je de perfecte sollicitatiebrief en CV.

Waar kijk je als eerste naar bij het ontvangen van een CV/brief?

“Bij het ontvangen van CV en brief open ik als eerst het CV om te kijken of de kandidaat überhaupt aan de vacature eisen voldoet. Bijvoorbeeld studie, aantal jaar werkervaring etc. Ook woonplaats vind ik belangrijk. Werk en privé moet in balans zijn, dus moet je ook niet uren in de auto zitten van en naar werk. Uiteindelijk breekt dat op.”

Wat voor extra’s moet je op je CV hebben staan om indruk te maken?

“Dit ligt ook heel erg aan de functie. In het algemeen vind ik het heel belangrijk dat studenten/starters niet alleen met hun studie bezig geweest zijn, maar ook extra dingen gedaan hebben. Dit kan een (relevante) bijbaan zijn, een bestuur/commissie bij een studentenvereniging of een interessante hobby. Het is belangrijk om te laten zien dat je buiten studie ook dingen doet. Hobby’s zijn niet verplicht te vermelden, maar kunnen een leuk onderwerp opleveren voor het sollicitatiegesprek. Zeker als het misschien een gedeelde hobby is met de gesprekspartner van het bedrijf.”

Zijn er punten die je beter weg kan laten op je CV?

“Rekeningnummers, ik ga geen geld overmaken voor het ontvangen van CV’s ;-). BSN nummers, dat is toch wel echt privé. Tot slot referenties, als recruiter hoor je officieel van te voren aan de sollicitant te vragen of je eventueel referenties mag benaderen. Mocht ik dan referenties nodig hebben, dan vraag ik het dan wel. Afgeknipte party/vakantiefoto’s als ‘professionele’ foto op je CV is ook echt not done.”

Hoe maak je een goede indruk tijdens een gesprek?

“ZORG DAT JE GOED VOORBEREID BENT! Zorg dat je iets kan vertellen over het bedrijf (de bekende vraag; ‘waarom zou je specifiek bij ons willen werken?’), jezelf en over jouw kwaliteiten en eventuele ontwikkelpunten. Het is altijd goed om vragen te hebben, dus schrijf die op en neem die mee naar het gesprek. Uiteraard is het ook belangrijk om je te verdiepen in de dress code bij het bedrijf. Daarbij telt; liever een beetje overdressed, dan underdressed naar je sollicitatiegesprek. Twijfel je? Vraag het gewoon even aan de persoon met wie je het gesprek hebt ingepland.”

En om af te sluiten nog even een gouden tip van Laura: “ Blijf dicht bij jezelf! Jij wil graag dat het bedrijf jou leuk vindt, maar vergeet niet dat jij zelf het bedrijf ook leuk moet vinden. Het is wel de eerste (of tweede) stap in jouw carrière!”  

Ben jij op zoek naar werk en van plan om je in te schrijven bij een uitzendbureau? Lees dan het artikel over hoe werken bij een uitzendbureau te werk gaat. 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Eindhoven Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Meer studentennieuws

Abonneren op