Skip to main content

Zo verminder je de sociale druk van social media

De komst van social media heeft ervoor gezorgd dat we altijd up-to-date kunnen zijn met onze omgeving. Het is nu makkelijker dan ooit om contacten te onderhouden en je hoeft nooit meer een feestje of activiteit te missen. Dit is natuurlijk vooral leuk, maar er zitten voor sommigen ook minder fijne kanten aan het gebruik van social media. In deze blog wil ik er een uitlichten: de bijkomende sociale druk. Niet iedereen zal zich hierin herkennen, maar als ik om me heen kijk zie ik steeds meer mensen die zich te veel vergelijken met alles wat ze zien op Facebook, Instagram en Snapchat. Ook ik heb hier last van. Onlangs werd het me teveel en heb ik besloten wat bewuster om te gaan met het gebruik van sociale media. Wil je weten hoe? Lees dan hier mijn tips en ideeën.

1. Bewustwording

Vraag jezelf eens af wat je wilt bereiken met het sturen van die ene selfie of die foto van je gezonde ontbijtje. Als ik dit zelf doe, dan kom ik er vaak achter dat het inderdaad vrij weinig nut heeft om die foto te verzenden. Wat maakt het een ander uit wat ik op mijn boterham eet of dat ik op een geweldig feestje sta of een perfecte cappuccino drink. Natuurlijk is het zo nu en dan leuk om je vrienden die in een andere stad wonen of op vakantie zijn te laten zien hoe het met je gaat, maar probeer dit met mate te doen.

2. Schakel notificaties uit

Notificaties. Gek word ik er soms van. Niet eens zozeer dat ze binnen stromen, maar het gevoel dat ik ze toch echt even ‘weg moet werken’. Zodra mijn beeldscherm oplicht, word ik automatisch nieuwsgierig naar wie of wat me iets gestuurd heeft. Door notificaties uit te schakelen voorkom je dit en kies je zelf wanneer je even de tijd neemt om je Instagram of Facebook te checken. Werkt ook erg bevorderlijke voor je concentratie tijdens het leren van dat belangrijke tentamen.

3. Verwijder apps

Ken je dat, dat je soms automatisch Facebook opent terwijl dat niet eens perse de bedoeling was? Af en toe, als ik me verveel of aan het studeren ben, dan pak ik zonder er erg in te hebben weleens mijn telefoon en scroll ik door Facebook. Dat was helemaal niet de bedoeling. Hierdoor kijk ik veel vaker per dag op social media dan ik zou willen. Wat helpt, is het verwijderen van de app van mijn telefoon en alleen af en toe online te gaan als ik op mijn computer zit. Grote kans dat je er na een paar dagen achter komt dat je eigenlijk helemaal niets mist.

4. Relativeer

Is het dan echt allemaal zo naar? Nee hoor. Social Media heeft zeker ook heel veel leuke kanten, maar neem het allemaal met een korreltje zout. Want ook die fitgirl of dat model met 100.000 volgers heeft wel eens een baaldag of een bad hair day. 

Wil je meer weten over de nadelen van social media? Lees dan onze blog: Nadelen van social media: socialbesitas/FOMO.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.