Skip to main content

Zo (be)spaar je geld als je op jezelf woont

Leen je iedere maand volle bak van Ome Duo? Dan zou je in feite gemakkelijk rond moeten kunnen komen. Toch zitten veel studenten in de week voor de nieuwe stufi binnenkomt aardig krap. Daar heb je dan ook wel een hele leuke maand voor gehad. Je had namelijk écht dat nieuwe paar schoenen nodig, gaf je per ongeluk teveel geld uit bij IKEA en ben je flink wezen stappen. Gelukkig kun je gemakkelijk wat geld besparen of dingen net wat handiger aanpakken gedurende de maand. Hierdoor hoef jij in de laatste week niet alleen maar instant noodles hoeft te eten.

1. Maak een lijstje als je boodschappen gaat doen

Het klinkt misschien als iets wat je moeder zou doen, maar het is echt geldbesparend als je een boodschappenlijstje maakt. Zet alle dagen van de week onder elkaar en bedenk wat je deze week wil eten. Probeer ook een beetje vooruit te denken en een ongezondere maaltijd in te calculeren. Zo kun je bijvoorbeeld een avond patat met een hamburger eten, maar weet je nog niet wanneer. Dan kun je tijdens de week zelf beslissen of je vanavond behoefte hebt aan een ongezondere maaltijd of dat je juist wel zin heb in wat gezonds!

Zet onder je weeklijstje een lijstje met alle producten die je nodig hebt. Kijk daarvoor nog even in kastjes of je niet nog een pot tomatensaus hebt staan. Bedenk daarna hoeveel brood en beleg je nodig hebt en wat je als ontbijt wil eten. Houd ook rekening met dat je waarschijnlijk wel zin heb in een zak chips, dat scheelt je weer een rondje Albert Heijn met een rommelende maag, want dan koop je meer dan je lief is.

2. Doe je weekboodschappen bij de Aldi of Lidl

Een standaard, veel gehoorde tip, maar het werkt écht. Ga niet naar de Albert Heijn toe, maar rij wat verder en ga één keer per week naar de Aldi of Lidl. Neem wel ook een boodschappenlijstje mee, zodat je niet te veel onzin koopt of te veel eten, want dat is ook zonde van je geld. De Aldi en Lidl verkopen niet alles, dus waarschijnlijk moet je toch nog even langs de wat duurdere supermarkt. Zoek in de Albert Heijn dan wat lager in de schappen, want op ooghoogte liggen vaak de duurdere A-merken. Terwijl een aantal schappen lager een goedkopere variant ligt, die vaak precies hetzelfde smaakt, maar veel goedkoper in prijs is!

3. Maak gebruik van Picnic

Iedereen kent Picnic ondertussen wel. Het is de online supermarkt, en ondanks dat je denkt dat het duurder is, is dat het niet. Wat helemaal handig is, is dat je niet door de supermarkt zelf struint en gedachteloos allemaal producten in je mandje kan mieteren. Als Picnic nog niet bij jou in de buurt rijdt, word je op een wachtlijst gezet, maar zolang je op die wachtlijst staat krijg je wel al verschillende gratis producten aangeboden om het wachten te verzachten. Die producten krijg je dan gratis bij je eerste bestelling!

4. Ga naar de markt

Wie houdt er niet van de markt? Je kunt er voor een prikkie lekkere groenten en fruit scoren! Zo kun je een goedkoop ontbijtje maken in de vorm van een smoothie (vind hier 5 heerlijke smoothie recepten!), maar ook kaas en noten kun je hier goedkoper vinden. Als je helemaal goedkoop uit wilt zijn, en je aan het einde van de dag in de buurt bent , moet je rond half 5 naar de markt gaan. Vaak kun je dan heel veel groenten en fruit voor maar €0,50 of €1,- vinden, omdat ze er vanaf moeten. Zo kun je gewoon met tassen vol groenten en fruit thuiskomen waar je nog geen €5,- voor hebt betaald. Dat zal nooit lukken in de supermarkt!

5. Kook voor meerdere dagen

Maak je bijvoorbeeld pasta bolognese? Maak dan wat extra saus. Dan hoef je de week erna, of in de laatste week voor je nieuwe stufi krijgt, alleen nog maar pasta te koken. Heb je geen zin om zo vaak pasta te eten? Dan kun je ook net iets meer moeite doen en lasagne maken met de extra saus. De lasagne opbouwen is zo gedaan, zet 'm in de oven terwijl je je pasta eet, vervolgens vries je het in voor een andere keer. Zo bespaar je tijd, geld én heb je een heerlijke lasagne in de vriezer.  

6. Sla je wc rol plat

Besparen zit 'm vaak in kleine dingetjes en dit is zo'n klein ding. Sla je wc rol plat, what? Jazeker, want als je je wc rol plat slaat, dan rolt hij minder snel af en verbruik je dus minder wc papier. Als alles in het leven toch zo gemakkelijk was...

7. Verkoop je kleding

Je hebt vast een paar schoenen die je nooit draagt, of die broek die toch niet zo lekker zit, maar waar je wel een flink bedrag voor hebt betaald. Probeer dit eens te verkopen via United Wardrobe! Dit is een app speciaal voor kleding, schoenen en tassen. Het is helemaal veilig, want het betalen gaat via de app. Bijvoorbeeld: jij wil je paar schoenen voor €20,- verkopen. Iemand wil graag jouw schoenen hebben en zegt dat zij ze wil kopen. Zij maakt het geld over via de app naar United Wardrobe. Zodra zij dit geld heeft overgemaakt, krijg jij het adres te zien in de applicatie. Als jij het pakketje naar het postkantoor hebt gebracht, geef jij het Track & Trace-nummer door via de app, zodat de koopster haar pakketje in de gaten kan houden. Als zij het pakket heeft ontvangen, geeft ze dit aan in de app, waarna United Wardrobe het geld naar jou overmaakt. Let wel: 10% van je verkoopbedrag gaat naar United Wardrobe, daarnaast moet je ook de verzendkosten zelf betalen. Houd hier rekening mee bij het vaststellen van het bedrag dat jij wilt verdienen aan je schoenen!

8. Duik de koopjeshoek in bij IKEA

Iedere IKEA heeft een koopjeshoek. Hier vind je beschadigde producten, of producten zie zijn teruggebracht door mensen zonder verpakking. Ook spullen die in de showroom hebben gestaan, vind je hier. Deze spullen hebben soms wel 50% korting! Ze zijn misschien niet meer perfect, maar soms is de schade zo klein of zo gemakkelijk te verstoppen dat het zonde van je geld is om de volle mep te betalen. 

9. Download de app Reclamefolder

Download de app Reclamefolder zodat je in de gaten kan houden waar je wat het goedkoopste kunt scoren. Zo zie je of je deodorant in de aanbieding is bij de Etos of Trekpleister. Of is misschien je favo shampoo komende week wel supergoedkoop bij Kruidvat. Toch zonde als je die net op de verkeerde plek voor de volle prijs koopt.

10. Laat je pinpas één keer in de week thuis

Als je iedere week één dag in de week je pinpas thuis laat, bespaar je maandelijks aardig wat geld. Zo kun je namelijk niet dat kopje koffie kopen of die lunch. En je koopt ook minder snel een patatje bij de snackbar of een zakje chips bij de Albert Heijn. 

Heb jij nog andere tips voor medestudenten om zo geld te (be)sparen als je op jezelf woont? Laat het ons weten, dan voegen we 'm toe!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.