Skip to main content

Wonen in Eindhoven

Studeren in Eindhoven is natuurlijk superleuk, maar als je er ook voor kiest om te wonen in Eindhoven maakt dit je studentenleven nog leuker! Een kamer in de stad waar je studeert geeft je veel vrijheden en mogelijkheden. Je bent altijd dichtbij je sociale leven, (nieuwe) vrienden en natuurlijk je studie. Eindhoven is een hele gezellige studentenstad met veel verschillende studenten(sport)verenigingen, kroegen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. De stad kent zo’n 32.000 studenten, waarvan er 12.000 ook wonen. Wat de voordelen zijn van wonen in Eindhoven, hoe je in de stad komt te wonen en waar je aan moet denken als je op kamers gaat, vertel ik je in deze blog.  

Waarom wonen in Eindhoven zo leuk is!

Wat is er leuker dan wonen in de gezelligste provincie van Nederland? Precies, wonen in een moderne, hippe, jonge en slimme stad in deze provincie! Eindhoven staat bekend als een moderne stad in het zuiden van ons land. De stad met slimme en grootschalige bedrijven maar ook vol creatieve start-ups. Het is een diverse stad met hele diverse bewoners: van studenten tot gezinnen en expats uit alle delen van de wereld. Dit maakt Eindhoven een levendige stad om in te wonen, omgeven door genoeg mooie natuur om af en toe naar te ontsnappen

Wanneer je gaat studeren in Eindhoven, is het extra leuk ervoor te kiezen ook in deze stad te wonen. Wonen op jezelf geeft je enorm veel vrijheden en mogelijkheden. Je hoeft je niet meer te houden aan de regels van je ouders en kan doen en laten wat jij wil. Kies je voor een studentenhuis, dan kies je voor gezelligheid en een huishouden vol mensen van jouw leeftijd. Bovendien woon je dichtbij je onderwijsinstelling, waardoor je reistijd kort zal zijn. Spring ’s ochtends op de fiets en voor je het weet stap je de collegezaal binnen.

Eindhoven is een ideale studentenstad. Met Stratumseind als langste uitgaansstraat van Nederland is er altijd een kroeg die bij je past. Tijdens carnaval is dit het hart van de stad en vind je er overal vrolijk verklede studenten die genieten van dit leuke feest. Ook heeft Eindhoven een uitgebreid horeca aanbod en veel te bieden op het gebied van cultuur. De jaarlijkse evenementen GLOW en de Dutch Design Week worden drukbezocht door mensen uit het hele land.

Tenslotte heeft Eindhoven een levendig en actief verenigingsleven. Er zijn meer dan 60 verschillende studentenverenigingen. Allemaal hebben ze hun eigen karakter en cultuur. Kies bijvoorbeeld voor een sportvereniging, een gezelligheidsvereniging of religieuze vereniging. Lees op onze website een uitgebreid overzicht van alle verenigingen. Er is altijd iets dat bij je past!  

De leukste woonwijken van Eindhoven

Eindhoven bestaat uit zeven stadsdelen die opgedeeld zijn in negentien verschillende wijken. Mijn favoriete wijk is Strijp-S, waarover ik al eerder een blog schreef. In deze industriële wijk vind je veel expats. Het is wel een wijk voor studenten met een wat hoger budget, aangezien de studio’s en appartementen erg nieuw zijn en hierdoor aan de dure kant. Wil je een betaalbare kamer in een wijk wat meer gericht op studenten? Denk dan eens aan Oud-Stratum, op loopafstand van het centrum. Andere wijken die populair zijn onder studenten: Philipsdorp, Vonderkwartier, Binnenstad, Kortonjo, Putten, De Laak, Oud-Tongelre en Oud-Woensel.

Een kamer bemachtigen in Eindhoven

Om daadwerkelijk te kunnen wonen in Eindhoven, moet je natuurlijk op zoek naar een kamer. Het is fijn om te weten hoe je dit regelt. Hierover publiceerden we al eerder veel informatie. Lees onze pagina met zoektips voor een kamer in Eindhoven en de pagina over woonruimtes in Eindhoven. Ook schreef ik een blog speciaal over Op Kamers gaan in Eindhoven. Meld je meteen aan voor onze nieuwsbrief en krijg een maandelijks overzicht van de beste (anti kraak) kamers in en rondom Eindhoven.  

Belangrijk als je op kamers gaat in Eindhoven

Wanneer je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal praktische zaken die belangrijk zijn om te regelen. Ten eerste is het van belang je in te schrijven bij de gemeente Eindhoven. Daarnaast is het van groot belang dat je een aantal belangrijke verzekeringen afsluit, zoals een inboedelverzekering om te zorgen dat je spullen in je nieuwe huis veilig zijn. Regel daarna meteen een huisarts en tandarts in je nieuwe woonplaats. Dit kan vaak door een mailtje, belletje of bezoekje aan de website van jouw nieuwe huis- en tandarts. Meestal regelen zij vervolgens met je oude huisarts dat alles goed wordt overgedragen en afgehandeld. Check vervolgens of je recht hebt op huurtoeslag en zo ja, hoe je dit precies aanvraagt. Als dit allemaal geregeld is, ben je vast benieuwd wat voor spullen onmisbaar zijn om aan te schaffen als je op jezelf gaat. Dat schreef ik eerder voor je op in een blog.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.