Skip to main content

Wonen in een studentenhuis in Eindhoven

Met 25 man in een oude villa, met twee vriendinnen in een appartementje of met acht personen op een verdieping van een flat. Eindhoven kent veel studentenhuizen, allemaal met hun eigen charmes. De één midden in de stad, de andere dichtbij de universiteit. Sommige zijn nieuw en luxe, andere zijn erg gedateerd en vallen haast uit elkaar. Vaak is het een hele overgang als je vanuit je ouderlijke huis vertrekt naar een studentenhuis. De eerste week denken veel jongeren: "Waar ben ik aan begonnen, ik had het toch zo fijn thuis?" Maar na een tijdje willen ze niet meer terug en blijkt het de beste keuze ooit. Ook ik weet uit ervaring dat wonen in een studentenhuis waanzinnig leuk is! Wat de voordelen zijn van wonen in een studentenhuis in Eindhoven en hoe je hier terecht komt, vertel ik je hieronder.

Voordelen van wonen in een studentenhuis

Aan het wonen in een studentenhuis in Eindhoven zitten erg veel voordelen. Een zeer grote is dat je huis meteen een belangrijk onderdeel vormt van je sociale leven in je studentenstad. Als je komt te wonen in een studentenhuis, krijg je daar meteen een stel huisgenoten bij. Dit is ontzettend leuk! Je woont in een huis samen met leeftijdsgenoten waar je lief en leed mee kan delen. Zeker als je nieuw bent in een stad is het erg fijn om meteen een aantal mensen om je heen te hebben waar je leuke dingen mee kan doen en bij terecht kan. Hospiteren kan ontzettend lastig en frustrerend zijn, maar heeft uiteindelijk wel een belangrijk doel: in een huis terecht komen waar jij écht past. Door het hospiteerproces kom je te wonen bij mensen waarmee jij een leuke klik hebt, iets waar je lang profijt van hebt. 

Naast de gezelligheid biedt wonen in een studentenhuis ook veel vrijheid. Je woont nu op jezelf en kan dus je eigen regels bepalen. Je hoeft niet meer thuis te komen op een tijd die je ouders bepalen of rekening te houden met wanneer je vader per se aan tafel wil. Daarnaast ben je vrij om te koken waar jij zin in hebt en kan je kamer zo rommelig zijn als je zelf wilt. Dit is jouw plekje en daarover heb jij de regie, wat heerlijk!

Tenslotte is wonen in een studentenhuis in Eindhoven fijn, omdat je dichtbij je onderwijsinstelling woont. Je hoeft niet elke dag met het OV, maar kan lekker op de fiets naar college. Zeker als je ook een sociaal leven in de stad opbouwt, is het ideaal om er te wonen. Het geeft je veel opties. Van uitgaan tot in de vroege uurtjes tot het openstellen van je kamer om gezellig samen te eten met vrienden of een commissievergadering te plannen.

Hoe vind je een studentenhuis in Eindhoven?

Als de vorige alinea je heeft overtuigd, wil je natuurlijk graag weten hoe je in een van die studentenhuizen in Eindhoven terechtkomt. Daar zijn verschillende opties voor.

Ten eerste kan je online op zoek naar een kamer om vervolgens ergens te hospiteren. Houd woningwebsites, Facebookpagina's en ons kameraanbod in de gaten. Ook kun je hier alles lezen over het vinden van een kamer en wat je moet regelen als je op kamers gaat: A tot Z: de gids naar je perfecte kamer.

Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van je netwerk! Zorg ervoor dat iedereen weet dat jij een kamer zoekt. Gooi een berichtje in al je WhatsAppgroepen, vertel het vrienden, familie en collega’s en plaats een oproep op al je social media. Via via een kamer vinden is een goede manier. Dit netwerk vergroot je door een actief leven te leiden in de stad. Word lid bij een studie- of studentenvereniging en ga lekker sporten. Binnen no-time ontmoet je een hoop nieuwe mensen die jou allemaal kunnen helpen bij het vinden van een kamer.

Tip: lees hier meer tips over hoe je een kamer in Eindhoven vindt!

Tips voor wonen in een studentenhuis

Hoe leuk wonen in een studentenhuis ook is, het kan erg spannend zijn. Dat is heel normaal! Weet dus dat je niet de enige bent en geef jezelf de ruimte om eraan te wennen. Een tip die ik je meegeef, is dat je de stap niet te groot moet zien. Het is echt niet zo dat je in één keer geheel op jezelf woont en geen thuis meer hebt bij je ouders. Je bent juist in de luxepositie dat je twee 'thuizen' hebt en daar mag je zeker gebruik van maken. Veel studenten gaan in de eerste jaren op kamers nog geregeld naar hun ouders. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, iedereen heeft hierin een andere voorkeur. Neem de stapjes die bij jou passen!

Daarnaast is het belangrijk om van jouw kamer een fijne plek te maken. Het is nu immers je huis. Richt het in zoals bij jou past en maak er een persoonlijke plek van met foto’s, souvenirs en mooie accessoires. Schaf daarnaast spullen aan die voor een student onmisbaar zijn en zorg dat je niks tekortkomt om comfortabel te kunnen leven.

Een laatste tip die ik je wil geven: neem genoeg tijd voor jezelf en trek je af en toe terug. Een studentenhuis is supergezellig maar kan ook overweldigend zijn. Zeker als je in een huis woont met veel huisgenoten. Neem dus geregeld een momentje voor jezelf als je dat nodig hebt. Zoek in je kamer de rust op, dit is helemaal oké en zal iedereen begrijpen. Bevalt het huis waar je woont je toch niet? Blijf er dan niet te lang wonen en ga op zoek naar iets anders. Een fijne woonplek is ontzettend belangrijk en heeft veel invloed op hoe jij je voelt. Iedereen verdient het om zich thuis te voelen, ook jij!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.