Skip to main content

Welke opleiding past bij mij?

Er is een erg groot aanbod qua opleidingen. Hoe meer keuze je hebt hoe lastiger de keuze wordt. Lees daarom hier hoe je kunt uitzoeken welke opleiding bij je past.

Over welke kwaliteiten en vaardigheden beschik jij?

De eerste stap naar het maken van een goede keuze is inzicht hebben in welke kwaliteiten jij hebt. Heb je al goed inzicht in je kwaliteiten? Dan ben je snel klaar met deze stap. Echter zijn er genoeg mensen die het lastig vinden om hun kwaliteiten in kaart te brengen. Hieronder lees je een aantal tips hoe je jouw kwaliteiten inzichtelijk kunt krijgen.

  • Vraag het aan je vrienden of familie.
    Ga in gesprek met goede vrienden en familieleden. Vraag hen bijvoorbeeld om drie goede kwaliteiten van jou te noemen. Als je dit vraagt aan ongeveer 5 mensen heb je al een rijtje kwaliteiten.
  • Maak een test.
    Op het internet zijn er vele testen te vinden om je kwaliteiten in kaart te brengen. 
  • Zoek een coach.
    Door middel van een of meerdere gesprekken kan je met een coach inzicht krijgen in je kwaliteiten.

Duur en intensiteit van opleiding

Nadat jij je kwaliteiten in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je wilt investeren in de opleiding. Er zijn veel keuzes qua opleidingen. Zo kan je kiezen voor trainingen van een paar dagen tot volledige opleidingen van 3 of 4 jaar. Ook kan je kiezen uit de intensiteit, bijvoorbeeld een parttime of fulltime studie. Het is belangrijk om dit van tevoren te beslissen. Op basis hiervan kan je jouw zoektocht naar een geschikte opleiding beginnen.

Verschillende sectoren

Niet onbelangrijk is de sector waarin je wilt werken. Op basis van je kwaliteiten kan je al een aantal sectoren wegschrappen. Ook door van tevoren te bedenken wat je belangrijk vindt in een baan kan je sommige sectoren wegschrappen. Bijvoorbeeld als je geen wisseldiensten wilt werken is werken in de gezondheidssector meestal geen geschikte keuze. Als je graag wilt werken met mensen is de gezondheidssector juist wel weer een goede keuze. Zo heeft elke sector andere voor- en nadelen. Vind je een hoog salaris belangrijk en vind je het fijn om veel achter je laptop te werken? Dan is een opleiding in de marketing sector wellicht iets voor jou. Je kunt bijvoorbeeld een nima marketing opleiding volgen. De duur van een nima marketing opleiding kan variëren van een paar dagen tot een aantal jaar, waardoor er altijd een opleiding is die passend is bij jouw situatie.

Wil je nog meer tips voor het kiezen van een studie? Lees de blog 'Tips voor het kiezen van een studie'. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.