Skip to main content

Wanneer heb je een VOG nodig?

Tijdens je studententijd, maar ook daarna, kan het zijn dat je een VOG moet aanvragen. VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Dit is een verklaring van goed gedrag die je nodig hebt om sommige functies of taken uit te voeren. Wanneer heb je een VOG nodig en hoe vraag je deze aan? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer heb je een VOG nodig?

Een VOG is dus een Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze verklaring laat aan werkgevers en organisaties zien dat er geen bezwaren zijn om jou bepaalde taken of functies uit te laten voeren. Een VOG kan gevraagd worden als je solliciteert naar een stage, baan of vrijwilligerswerk waar goed gedrag noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan functies waarbij je omgaat met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen of veel geld. Als je bijvoorbeeld tijdens je studententijd in de horeca op Schiphol gaat werken of stage gaat lopen bij een gevangenis, heb je een VOG nodig. Maar ook na je studie zijn er veel banen, waarbij de werkgever een VOG kan vragen. Denk bijvoorbeeld aan een baan bij de overheid, politie of als onderwijzer. In sommige gevallen is een VOG wettelijk verplicht, maar een werkgever mag ook zelf bepalen of hij een VOG verplicht stelt voor een bepaalde functie. Je hebt soms ook een VOG nodig voor de aanvraag van een visum, vergunning of lidmaatschap.

Hoe vraag je een VOG aan?

Bij een VOG wordt er naar gevoelige informatie van iemand gekeken, namelijk het justitiële verleden van die persoon. Er is daarom maar één instantie in Nederland die VOG-aanvragen in behandeling mag nemen en dat is Justis. Justis is de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Je kunt de VOG wel bij verschillende organisaties aanvragen, maar deze moet altijd door Justis behandeld zijn.

Je kunt een VOG bijvoorbeeld aanvragen bij de gemeente waarin je staat ingeschreven. Je moet dan een volledig ingevuld aanvraagformulier indienen bij de afdeling Burger-/Publiekszaken. Vaak is het makkelijker om een VOG online aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld via het VOG-Loket. De aanvraag wordt dan binnen 2 werkdagen verwerkt en het is ook mogelijk om een spoedaanvraag te doen als je de VOG snel nodig hebt. Soms hoef je de VOG niet zelf aan te vragen, omdat de werkgever het dan doet. Zij dienen de aanvraag in, waarna je een mailtje krijgt met een aanvraagcode en link naar DigiD. Je logt dan in met je DigiD en rondt de aanvraag af.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.