Skip to main content

Waar je aan moet denken bij een huurwoning

Yeah, je hebt besloten dat je op zoek gaat naar een huurhuis of je hebt er zelfs al één gevonden. Een leuke tijd van je leven gaat beginnen. Bij je ouders werd alles voor je geregeld - superchill - maar nu moet je het zelf gaan doen! Bij het huren van een huis of kamer, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ik zet het hier voor je op een rijtje, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Tijdens de zoektocht

Het zoeken van een huurhuis is lastig, zeker in deze tijd. Of het nou gaat om een studentenkamer, appartement of studio. Het is te allen tijde belangrijk dat je zoekt naar een betrouwbare huisbaas, zo voorkom je oplichting! Dus let goed op wat er bij de woning staat, voordat je een bezichtiging aanvraagt. Een borg van €2000 is bijvoorbeeld wel erg veel voor een studentenkamer. Ook belangrijk is het checken van de centrale verwarming ketel. Moet je die zelf onderhouden, of doet jouw huisbaas dat voor je? Een super lage huurprijs kan ook verdacht zijn. Het is belangrijk dat je je kunt inschrijven op het adres. Dat houdt in dat je bij de gemeente kunt aangeven dat je daar woont. De woningen waar dit niet kan, zijn vaak illegaal. En dat willen we niet!

Voordat je tekent

Bezichtiging gehad, enthousiast geworden en je staat nu op het punt om het contract te tekenen. Zorg dat je de tijd hebt en neemt om het huurcontract door te lezen. Lees hem liever honderd keer op je gemak door, dan één keer heel snel. Check goed of er geen vreemde dingen instaan. Je weet het maar nooit, huisbazen kunnen de gekste dingen verzinnen. Controleer de huurprijs en de borgsom. Handig is ook om te weten of je in- of exclusief de servicekosten gaat huren. Dat zijn de kosten die je moet betalen voor gas, water en licht. Als je zelf het contract een paar keer hebt doorgelezen, laat ‘m dan ook nog een keer door je ouders of een vriend of vriendin lezen.

Als je er woont

Klaar met de verhuizing en zit je helemaal op je plekje? Yeah. Nu is het tijd om de andere dingen te regelen. Het is slim om te beginnen met het doorgeven van je nieuwe adres. Dit doe je bij de gemeente, werk, school, etc. Daarna is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Mocht er een keertje ingebroken worden of een brand ontstaan, dan kun je hier de schade claimen. Bij het afsluiten van een verzekering is het handig om het huurcontract er nog eens bij te pakken. Ben je aansprakelijk als er een raam kapotgaat of is je huisbaas daarvoor verzekerd?

Veel succes, maar vooral ook veel plezier in je nieuwe paleisje! 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.