Skip to main content

Strijp-S: creatief hart van Eindhoven

Ooit stonden er vele fabrieken waar Philips zijn radio’s en televisies uitvond en produceerde. Het werd ook wel de verboden stad genoemd. Een gebied dat werd omringd door Eindhovense gebouwen, maar niet vrij toegankelijk was. Tegenwoordig kennen we het als Strijp-S, een plek waar techniek en creativiteit samen komt. Een stukje Randstad in het zuiden. Een plek waar veel moois samenkomt en dagelijks gebeurt. Persoonlijk is het een van mijn favoriete plekjes in Nederland. Ik zeg altijd: mocht ik ooit terugverhuizen naar het Zuiden, dan wil ik op Strijp-S gaan wonen. Dol ben ik op deze creatieve broedplaats vol vernieuwing en ideeën. Zo zonde vind ik het dat het bij vele mensen niet bekend is. De Eindhovenaren kennen het wel, maar vaak houdt het daarmee op. Dit terwijl het voor Nederland zo’n unieke plek is die je niet in andere steden vindt. Met deze blog hoop ik mijn enthousiasme over Strijp-S te delen en verspreiden. Na het lezen wil je er ongetwijfeld ook eens heen. Want geloof me: Strijp-S is super hot & happening!

Strijp-S ligt in het Noorden van Eindhoven, niet ver van de Technische Universiteit. Het is het gebied waar de vroegere Philips fabrieken stonden. Er zijn veel belangrijke uitvindingen gedaan en mooie producten geproduceerd. Tegenwoordig gebeurt er alleen nog maar meer. Trek er een dagje (of zelfs twee) voor uit om dit gave stadsdeel van Eindhoven te leren kennen. In deze blog vertel ik je wat er allemaal te zien en te doen is.

Onderwijs en bedrijvigheid

Het terrein van Strijp-S wordt al lange tijd gebruikt voor verschillende onderwijsdoeleinden. Sinds 2016 is het creatieve MBO-instituut Sint Lucas er gevestigd. Ook vind je er verschillende gebouwen van de Fontys en is er ruimte voor studenten van de Design Academy en de TUE om projecten te verrichten. Naast onderwijs is er veel plek voor bedrijvigheid. Strijp-S is dé locatie voor creatieve start-ups en ondernemers. Veel gebouwen bieden de mogelijkheid een ruimte te huren of kennen co-working spaces waar ondernemers hun ideeën vorm kunnen geven en kunnen netwerken. 

Wonen, winkelen en eten

In de afgelopen jaren zijn er op Strijp-S veel gelegenheden bij gekomen om te wonen, winkelen en eten. Sinds 2012 kent het gebied zijn eerste permanente bewoners. Waar vroeger televisies werden gemonteerd of radio’s werden uitgevonden, wonen nu mensen in moderne, lichte lofts en appartementen met prachtig uitzicht. Naarmate de bewoning toenam, werd Strijp-S steeds meer een soort klein dorp. Er kwamen al snel verschillende winkeltjes. Van design kledingzaken tot een platenwinkel, creatieve shopjes en sinds kort zelfs een Albert Heijn op de begane grond van Vershal het Veem. In deze Vershal vind je verder allerlei ambachtelijke eet- en drinkgelegenheden waar je boodschappen kan doen of een hapje kan eten. Ook zit hier bierbrouwerij het Veem, inclusief een eigen proeflokaal.

Daarnaast vind je op Strijp-S uitstekende horecagelegenheden. Lunchen kan je goed bij Onder de Leidingstraat, dat letterlijk gevestigd is onder een Leidingstraat: een netwerk aan buizen en leidingen op tien meter hoogte. Een karakteristiek stuk industrieel erfgoed, waardoor vroeger gassen en vloeistoffen werden vervoerd. Een paar meter verderop vind je Intelligentia Taste Rooms. Hier proef je de lekkerste ambachtelijk gemaakte gebakjes vergezeld door bijzonder goede koffie en thee. Specialist zijn ze in waanzinnig unieke ijsjes met smaken als geitenkaas, boterbabbelaar, saffraan, komkommer en venkel.

Voor een diner zijn er verschillende soorten restaurants. Simpele maar lekkere gerechten bestel je bij Soul Kitchen of Popei, eetcafés met een fijne huiskamersfeer. Wat luxer eet je bij Radio Royaalhet Ketelhuis of Piet Hein Eek.

Vrije tijd

Naast mogelijkheden voor school, werk en winkelen biedt Strijp-S ook genoeg mogelijkheden om leuke dingen te doen. Je kunt skaten, steppen of skeeleren in de skatehal Area 51. Voor een leuk uitje met vrienden of familie is er een spannende Escape Room. Ben je op zoek naar een leuke activiteit om te ondernemen met (oppas)kids, ga dan naar de Ontdekfabriek. Hier kunnen kinderen van alles uitvinden, ontdekken en leren. Eén van mijn persoonlijke favorieten is het filmhuis Natlab. Hier draaien bijzondere films van goede kwaliteit. Ook kun je er een hapje eten of een drankje doen voor of na de film. Tenslotte is Strijp-S een inmiddels populaire en veelgebruikte locatie voor een fotoshoot. De industriële sfeer zorgt voor een spannend en sprekend decor. Zowel voor zakelijke als privé doeleinden levert het gegarandeerd goede foto’s op!

Evenementen bij Strijp-S

Strijp-S is ook een populaire locatie voor het houden van evenementen. Zo was het ooit een van de locaties tijdens het populaire festival The Flying Dutch, waarbij Nederlandse DJ’s via helikopters verschillende locaties bezoeken. Daarnaast is het een belangrijke plek tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week. Het landelijk bekende evenement waarbij Eindhoven een week lang omgetoverd wordt tot heus designmuseum. Iedere derde zondag van de maand wordt van 12:00 tot 18:00 de Feel Good Market georganiseerd op Strijp-S. Dit is een bruisend evenement vol duurzame, handgemaakte, originele en inspirerende (streek-)producten, foodtrucks vol lekkere hapjes en drankjes en vaak livemuziek. Een heerlijke zondagmiddag besteding voor het hele gezin!

Op zoek naar nog meer leuke hotspots? Eerder al schreef Eline over de food hotspots in Eindhoven!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.