Skip to main content

Steeds meer studenten verslaafd aan blowen

Het verbaast je misschien niet, maar tijdens de studententijd komen veel jongeren naast hun studie ook voor de eerste keer in aanraking met drank en drugs. En waar sommige studenten misschien af en toe recreatief een keer een drankje nuttigen of drugs gebruiken, ontwikkelt het bij anderen tot een steevaste gewoonte – en soms zelfs een verslaving.

De cijfers in kaart

De resultaten van diverse wetenschappelijke onderzoeken, zoals die van het Trimbos, liegen er niet om. Zo’n 12% van de praktisch opgeleiden en ruim 33% van de hoogopgeleide studenten gebruikt wel eens cannabis. Dat maakt blowen, na alcohol, de meest gebruikte drug onder jongeren. En hoewel recreatief gebruik bij de meeste studenten niet leidt tot grote problemen voor hun gezondheid en het functioneren, kan veelvuldig blowen toch negatieve effecten veroorzaken.

Oorzaak en gevolg

Zo kan je denken aan gevolgen voor de ontwikkeling van het brein, wat uiteindelijk natuurlijk weer zijn werking kan hebben op het beloop van je studie. Veelvoudig gebruik kan bovendien leiden tot verslaving. Geschat wordt dat er in Nederland zo’n 70.000 mensen verslaafd zijn aan cannabis.

Redenen om cannabis te gebruiken zijn voor iedere student weer anders. Veel jongeren geven aan het simpelweg lekker te vinden. Anderen gebruiken het om te ontspannen of zien het als een middel dat prestatie verhogend werkt. Dit zit echter compleet tussen de oren: er is nooit wetenschappelijk bewezen dat cannabisgebruik tot betere prestaties leidt.

Stoppen met blowen: hoe dan?

Integendeel, blijkt dat cannabisgebruik eigenlijk alleen maar negatieve effecten met zich meebrengt. Studenten ervaren bijvoorbeeld minder concentratie of ontwikkelen ontwijkend gedrag. Het minderen en stoppen met blowen kan echter lastig zijn, vooral wanneer je vaak
blowt.

Online en offline worden er enorm veel handvatten geboden om jou de juiste begeleiding in je proces te bieden. Platformen als www.connection-sggz.nl bijvoorbeeld werken vanuit de specialistische geestelijke gezondheidszorg en bieden direct hulp bij verslaving. Hierbij wordt ook de onderliggende problematiek van de verslaafde aangepakt. Onthoud dat je het nooit alleen hoeft te doen. Er is een leven buiten je verslaving.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.