Skip to main content

Salaai! Carnavallen in Lampegat

Carnaval: volgens veel zuiderlingen de leukste week van het jaar. Liters bier, vette hap, slechte muziek (die toch gezellig is na wat bier) en mensen verkleed in aparte outfits, zo zou ik carnaval omschrijven. Als geboren en getogen Brabantse vier ik bijna elk jaar Carnaval. Voorheen in het dorpje waar ik vandaan kom, maar de laatste jaren met name in Eindhoven, oftewel: Lampegat. Kom je van boven de rivieren, ben je in Eindhoven gaan studeren en weet je niet helemaal hoe en wat? Dan heb ik hier wat info en tips voor je.

Oke, even een klein stukje geschiedenis, zodat je in ieder geval weet waarom je nou bier staat te drinken. Carnaval is van oorsprong een katholiek feest wat voorafgaat aan een periode van vasten. Elk dorp en elke stad heeft met carnaval zijn eigen prins en een eigen naam, zo heet Eindhoven tijdens carnaval dus Lampegat. Lampegat is een verwijzing naar Philips. De kleuren van Lampegat zijn oranje en blauw.

Wat is er te doen in Lampegat?

 • Optocht: op zaterdag 10 februari is de jaarlijkse carnavalsoptocht in Lampegat. Deze trekt van de Dommelstraat via het Stationsplein en Catharinaplein naar de Geldropseweg. De optocht begint rond 12.45 uur. Als je slim bent, kijk je van te voren even naar de doorlooptijden, zodat je weet waar de optocht is. Na de optocht kan je op de markt in de kroeg of in de grote tent of op Stratumseind het feestje voort zetten.
 • Stropdas Kroegentocht: op zondag 11 februari vindt de jaarlijkse stropdas kroegentocht plaats op stratumseind. Persoonlijk vind ik dit echt de leukste dag van carnaval. Je koopt van te voren een ‘stropdas’ met daarop 15 of 25 kroegen en met die das kan je dan in elke kroeg een biertje, borrel of wat fris halen. Het is enorm druk op deze dag maar ook zeker enorm gezellig. Koop wel op tijd je das, want ze zijn vaak uitverkocht!
 • Stratumseind: ik noemde het al, maar op Stratumseind ben je verzekerd van een leuke avond tijdens carnaval. Ga bijvoorbeeld naar ’t Lempke. Hier komen standaard veel studenten en jongeren. Ook Cafe Thomas en Cafe de Spijker zijn gezellige kroegen die vaak helemaal in carnavalssfeer zijn aangekleed. Verder is de Sgt. Peppers een leuke kroeg om naar toe te gaan of Kafee Kix. Ook Cafe Costa is een echte feest kroeg, waar veel foute hits worden gedraaid.

Do's & Dont's

Tijdens Carnaval kan je eigenlijk niet veel verkeerd doen, maar toch heb ik hier een aantal do’s en dont’s voor je:

 • DO: Op tijd de kroeg in na een goed katerontbijt.
 • DO: Vanaf donderdagavond al verkleed gaan! Schaam je niet maar ga gewoon op donderdagavond al verkleed.
 • DO: Goedkoop wat oude kleding bij elkaar zoeken en er een leuke outfit maken. Ben creatief!
 • DO: Neem een oude jas mee. Vanwege de drukte wil het wel eens voor komen dat iemand na wat alcohol niet meer helemaal weet hoe zijn/haar eigen jas er uit zag.
 • DO: Meezingen met de foute carnavalskrakers, dan wordt de muziek vanzelf leuk.
 • DON'T: Alaaf zeggen in plaats van salaai. Salaai is in Eindhoven dé Carnavalsgroet.
 • DON'T: een hele dure outfit kopen, tenzij je van plan bent deze meerdere jaren te dragen.
 • DON'T: Een onesie aantrekken, tenzij je last minute alsnog besluit te gaan carnavallen.
 • DON'T: Zonder bodem veel biertjes gaan drinken.
 • DON'T: Met schmink op je gezicht in slaap vallen.
 • DON'T: Te korte rokjes/jurkjes en blote benen. Met carnaval is het meestal koud buiten en met die blote benen wordt je daar niet heel vrolijk van.

Liever ergens anders carnaval vieren? Ga dan eens naar Kielegat, Oeteldonk of Kruikenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.