Skip to main content

Plagiaat voorkomen met een plagiaatscanner doe je zo!

Of je nu een essay, research paper of scriptie schrijft: (onbedoeld) plagiaat moet koste wat kost worden voorkomen. Studenten die betrapt worden op plagiaat krijgen vaak te maken met harde consequenties, zoals een onvoldoende of een permanente schorsing. Gelukkig is plagiaat voorkomen niet moeilijk. Als je citaten en parafrases consequent voorzien zijn van correcte bronvermeldingen, kun je je tekst zonder problemen inleveren.

Een plagiaatscanner kan je helpen om te achterhalen of je overal aan de goede bronvermelding hebt gedacht, zodat je missende bronvermeldingen nog voor het inleveren kunt toevoegen. Hierdoor kun je niet alleen onbedoeld plagiaat voorkomen, maar leer je ook hoe je een volgende keer plagiaat vermijdt.

Wat is plagiaat?

In wetenschappelijke context wordt plagiaat gedefinieerd als het bedoeld of onbedoeld overnemen van andermans ideeën of werk zonder hierbij op de juiste manier naar de bron te verwijzen. Hierbij kan het gaan om het letterlijk kopiëren en plakken van iemand anders tekst, maar ook om een vergeten bronvermelding bij een citaat of parafrase.

Gevolgen van plagiaat

Onderwijsinstellingen en wetenschappelijke instituten nemen plagiaat zeer serieus en daarom wordt tegenwoordig iedere opdracht gecontroleerd op plagiaat met een plagiaatscanner. Als er vermoedens bestaan dat een student plagiaat heeft gepleegd, bijvoorbeeld omdat de plagiaatscanner een hoog plagiaatpercentage laat zien, wordt dit gemeld bij de examencommissie. Deze commissie stelt vervolgens een onderzoek in.

Als blijkt dat de plagiaatbeschuldiging gegrond is, wordt hier een straf aan verbonden. Afhankelijk van het type plagiaat en de ernst van de situatie, kan de straf uit een of meerdere consequenties bestaan:

 • Een waarschuwing en een aantekening in je dossier;
 • Een onvoldoende voor het ingeleverde document met of zonder herkansingsoptie;
 • Een onvoldoende voor het vak;
 • Een tijdelijke ontzegging van deelname aan tentamens;
 • Een tijdelijke algehele schorsing;
 • Een permanente schorsing (beëindiging van de inschrijving door de decaan).

Je document scannen op plagiaat

Niemand wil worden beschuldigd van plagiaat en het kan erg stressvol zijn om pas na officiële inlevering van je document te ontdekken dat er toch enkele bronvermeldingen ontbraken. In deze gevallen kunnen plagiaatscanners uitkomst bieden.

Tegenwoordig zijn er veel gratis plagiaatscanners op de markt, maar deze zijn niet allemaal goed en veilig. Sommige bedrijven verkopen je document door, slaan je tekst op in een database of kunnen maar heel weinig plagiaat detecteren.

 De voordelen van professionele plagiaatscanners

Bij een professionele plagiaatscanner, zoals Scribbrs Plagiaat Checker, kunnen studenten vertrouwen op de resultaten en leren van het plagiaatrapport. Deze scanner biedt de volgende voordelen:

 • De databases worden ook gebruikt door de meeste onderwijsinstellingen.
 • Het document kan worden geüpload in een veilige omgeving.
 • Het document wordt niet opgeslagen in een database en studenten kunnen hun document ook handmatig verwijderen.
 • Het gedetailleerde plagiaatrapport toont niet alleen het percentage overeenkomsten, maar ook de precieze locatie van de gevonden overeenkomsten.
 • Het plagiaatrapport maakt het mogelijk om van eventuele fouten te leren en deze een volgende keer te voorkomen.
 • Het plagiaatrapport is al beschikbaar na circa 10 minuten en kan worden gedownload als pdf-bestand.

Door je document voor het inleveren te laten scannen, kan onbedoeld plagiaat worden voorkomen. Kies altijd voor een professionele plagiaatscanner, zodat je je document zonder zorgen kunt inleveren en je een volgende keer weet waar je op moet letten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.