Skip to main content

LSVb presenteert Actieplan Sociale Veiligheid: “Aanpak grensoverschrijdend gedrag schiet tekort”

Vandaag publiceerde de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek waaruit blijkt dat vier procent van de studenten grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren op hun opleiding. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt daarom met het Actieplan Sociale Veiligheid. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Zo’n 30.000 studenten hebben met grensoverschrijdend gedrag te maken gehad. Dat is een schokkend aantal. Een onderwijsinstelling moet een veilige omgeving zijn. Er is actie nodig om te voorkomen dat studenten slachtoffer worden van ongewenst gedrag.”

Een van de aanbevelingen uit het Actieplan is het investeren in een toegankelijke meldprocedure. Uit het onderzoek van de Inspectie blijkt dat de helft van de studenten geen klacht indient omdat ze geen vertrouwen hebben in de klachtenprocedure. Boahene: “Een student die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag heeft laagdrempelige hulp nodig. Goede communicatie is daarvoor onmisbaar. Het komt nu nog te vaak voor dat studenten niet weten waar ze terecht kunnen of dat de meldprocedure onnodig ingewikkeld is. ”

Volgens de LSVb zouden onderwijsinstellingen ook een onafhankelijke ombudsfunctionaris moeten aanstellen, die klachten van studenten behandelt. Boahene: “Een aantal onderwijsinstellingen heeft al een ombudsfunctionaris. Studenten zijn daar erg over te spreken. Ze kunnen hun verhaal doen en merken dat er echt iets met hun klacht gebeurt.” Het volledige Actieplan is hier te lezen. De acht aanbevelingen zijn:

  1. Iedere instelling moet ten minste 1 FTE aan ombudsfunctionarissen aanstellen.
  2. Investeren in nazorg.
  3. Verantwoording afleggen in het jaarverslag over activiteiten ten behoeve van sociale veiligheid.
  4. Maak meldprocedures die goed vindbaar en toegankelijk zijn.
  5. Geef trainingen aan personeel over sociale veiligheid.
  6. Geef trainingen aan studenten over sociale veiligheid.
  7. Ontwikkel beleid dat gericht is op preventie.
  8. Zorg voor diversiteit in vertrouwenspersonen.

Bron: LSVb

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.