Skip to main content

Hoe herken je een verslaving?

Een verslaving lijkt wellicht iets wat jou of iemand in je omgeving niet snel zal overkomen, maar het komt vaker voor dan je zou denken. Soms beseffen mensen het zelfs lange tijd niet. Maar een verslaving kan wel heel vervelende gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn. Aangezien het moeilijk is om zelfstandig van een verslaving af te komen, is het belangrijk om de tekenen ervan te herkennen, of dit nu bij jezelf is of bij iemand in je directe omgeving. In dit artikel wordt besproken hoe je een verslaving kunt herkennen.

Kenmerken van een verslaving

Het blijft altijd lastig om een verslaving te herkennen, aangezien mensen vaak hun best doen om hun gedrag te verbergen. Toch zijn er enkele standaard kenmerken van een verslaving die handig zijn om te weten. Hier zijn ze opgesomd:

 • Iemand trekt zich terug uit activiteiten die voorheen als leuk werden ervaren
 • Het gevoel dat iemand geheimen bewaart
 • Beloven om iets niet meer te doen, maar uiteindelijk toch doorgaan
 • Ontwenningsverschijnselen zoals onrust, transpiratie, beven en spanning bij het niet uitvoeren van de verslavende handeling
 • Ontkenning wanneer iemand erop wordt aangesproken
 • Prestatievermindering op werk of studie
 • Toenemende conflicten met anderen
 • Iemand verzorgt zich minder goed dan voorheen
 • Financiële problemen.

Het vertonen van één van deze kenmerken betekent natuurlijk niet direct dat iemand verslaafd is. Let vooral op gedragsveranderingen en vertrouw op je gevoel. Bij twijfel is het altijd goed om het gesprek aan te gaan. Als je het gevoel hebt dat jezelf of iemand anders het niet alleen aankan, overweeg dan om informatie op te vragen bij een afkickkliniek.

Soorten verslavingen

Naast de kenmerken is het handig om te weten welke soorten verslavingen er zijn. Mensen kunnen verslaafd raken aan verschillende dingen, maar sommige verslavingen komen vaker voor dan andere. Hieronder worden drie veel voorkomende verslavingen verder toegelicht.

 1. Alcoholverslaving: Alcohol kan een stof in de hersenen aanmaken die voor een extreem geluksgevoel zorgt. Het maakt het stoppen met drinken moeilijk omdat er opnieuw behoefte ontstaat aan dit stofje. Het feit dat alcohol maatschappelijk geaccepteerd is, maakt het herkennen van deze verslaving lastig.
 2. Drugsverslaving: Drugs kunnen ook het eerder genoemde geluksstofje in de hersenen aanmaken, waardoor ze zeer verslavend kunnen zijn.
 3. Gokverslaving: Gokken kan eveneens een geluksstofje in de hersenen vrijmaken, vooral bij winst. Gokken kan ook leiden tot aanzienlijk geldverlies, wat het verlangen om door te blijven spelen aanwakkert.

Als je je zorgen maakt over jezelf of iemand anders, kun je bijvoorbeeld de website van Connection SGGZ raadplegen voor meer informatie over verslavingen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.