Skip to main content

Hier moet je op letten voor een veilige studentenkamer

Je zit alweer even in de collegebanken en je agenda is een stuk voller dan tijdens de zomer. Hierdoor is de kans groot dat je wat minder op het huishouden hebt gelet en je hebt gefocust op de belangrijkere activiteiten in het studentenleven. Groot gelijk, want we hebben al lang genoeg binnen gezeten. Toch is het belangrijk om je kamer niet volledig te verwaarlozen en deze af en toe wat aandacht te geven. Niet alleen voor je ouders die langskomen, maar vooral voor je eigen veiligheid. Een veilige studentenkamer begint namelijk bij het regelmatig controleren van een aantal punten. Wij delen hieronder 3 aandachtspunten om jouw studentenkamer veilig te houden.

1. Brandgevaar

Een veel voorkomend gevaar in studentenhuizen is brandgevaar. De kans op brandgevaar in eigen huis wordt vaak laag ingeschat, maar niets is minder waar: studenten vormen namelijk een grote risicogroep. In studentenhuizen zijn afgeplakte rookmelders, geblokkeerde vluchtwegen en gekoppelde stekkerdozen geen uitzondering. Ook ligt het alcoholgebruik vaak iets hoger dan in een gemiddeld huishouden, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan. Om het brandgevaar in jouw studentenhuis te beperken is het dus belangrijk dat er in iedere ruimte een rookmelder hangt, er voldoende brandblussers aanwezig zijn en er geen spullen in de gang staan die de weg naar buiten blokkeren. Ja, die zelfgebouwde toren van bierkratten is absoluut een architectonisch hoogstandje, maar voor je eigen veiligheid kun je hem dus beter inruilen voor een zak statiegeld.

2. Stof

Een ander gevaar voor jouw gezondheid – waar je misschien niet meteen aan denkt –  is stof. Veel stof in huis is niet alleen gênant wanneer je ouders langskomen en er een stofwolk ter grootte van een cavia onder het bankstel vandaan huppelt. Nee, stof vergroot ook de kans op allerlei gezondheidsproblemen zoals allergieën, ademhalingsproblemen of astma. Stof trekt namelijk allerlei bacteriën en schimmels aan, waar jij en je huisgenoten vervolgens ziek van kunnen worden. Mensen met astma of hart- en vaatziekten lopen zelfs een verhoogd risico op deze gezondheidsproblemen. Een eeuwig stofvrij huis is helaas nog niet ontdekt, maar er zijn gelukkig genoeg manieren om de hoeveelheid ronddwarrelend stof te beperken. Om stofvlokken te voorkomen, kun je het beste regelmatig schoonmaken, zodat het stof zich niet aan spullen kan binden. Voor een veilige studentenkamer zal je dus af en toe met stofzuiger aan de slag moeten.

3. Water

Dit aandachtspunt hoef je gelukkig niet wekelijks bij te houden, maar het vergt wel aandacht als je bijvoorbeeld terugkomt van vakantie of een lang weekend ‘thuis-thuis’. Het gaat hier om het goed laten doorspoelen van de waterkraan. Wanneer jij namelijk een tijdje van huis bent, staat het water in de leidingen stil. Dit zorgt voor een slechte waterkwaliteit, wat te herkennen is aan bijvoorbeeld een slechte geur of kleur. Daarnaast kan stilstaand water ook een voedingsbodem vormen voor de legionellabacterie. Hoewel de kans op legionella meestal klein is, kan de legionellabacterie een acute longontsteking veroorzaken. Om dit risico te voorkomen, is het dus belangrijk om na je vakantie de kraan goed door te spoelen. Vergeet ook de douche en de tuinslang niet, want legionella verspreidt zich via kleine druppeltjes water in de lucht.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.