Skip to main content

Feiten en fabels over de pil

Tijdens je studententijd is het handig als je de pil slikt. Sommige zorgverzekeringen vergoeden de pil. Zo ben je altijd beschermd als plotseling die leuke jongen komt slapen ;). Er gaan veel verhalen rond over de bijwerkingen of gevolgen van de anticonceptiepil. Wij hebben op een rijtje gezet welke van die verhalen waar en onwaar zijn.

Fabels

  • De pil doorslikken is slecht voor je. Je kunt de pil prima continu doorslikken. Wanneer je de pil doorslikt, blijft het baarmoederslijmvlies dun, dus dan valt er niets te menstrueren. Heb je last van doorbraakbloedingen? Dan is het aan te raden om soms een stopweek in te lassen.
  • De pil is slecht voor je. De pil verhoogt inderdaad het risico op trombose, maar dit is een heel erg klein verschil. Dat de pil op langere termijn borst- of eierstokkanker kan veroorzaken is ook nooit bewezen. Je kan dus gerust de pil gebruiken als anticonceptiemiddel.
  • Van de pil word je dik. Het kan inderdaad zo zijn dat wanneer je begint met de pil je een kilo of anderhalf aankomt. Je houdt namelijk wel degelijk iets van vocht vast. Helaas creëert de stof progesteron in de pil ook meer trek in bepaalde suikers en vetten. Het ligt dus helemaal aan jou of jij toegeeft aan deze cravings.

Feiten

  • Door overgeven en diarree werkt de pil minder. Over het algemeen is de pil drie uur na innemen, opgenomen in het lichaam. Als je hiervoor dus moet overgeven, kan je hem dus nog uitspugen en werkt hij niet. Het is dan verstandig om nog een pil te nemen. Ook als je langer dan drie dagen diarree hebt, is het aan te raden om extra anticonceptie te gebruiken, zoals condooms.
  • Je kan alsnog zwanger worden. Helaas is er nog geen anticonceptiemiddel uitgevonden dat 100% beschermd. Maar de anticonceptiepil is wel ruim 99% zeker! Daarom is dit ook een van de meest veilige opties. Toch is het altijd mogelijk dat je een tijdelijke hormoonverandering hebt, waardoor de pil een aantal dagen minder goed wordt opgenomen door je lichaam. Let dus altijd goed op of je de pil goed slikt en rond dezelfde tijd. Bij twijfel kan je altijd jouw apotheek of huisarts bellen om na te vragen of je een morning-afterpil nodig hebt. 

Wil jij meer weten over hoe je gezond je studententijd kan doorstaan? Lees dan de blog van Maya over easy vitamins!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.