Skip to main content

Eindexamens: hoe jij de perfecte leerplanning maakt

Heb jij moeite met plannen? Dan ben jij zeker niet de enige! Een goede planning geeft je houvast en het scheelt je heel veel stress. In blog lees jij alles wat jij moet weten om een goede planning te maken.

Overzicht

Verzamel eerst alles wat jij moet doen voor de eindexamens. Schrijf alles op en maak vervolgens een overzicht per vak met de taken die jij moet doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: literatuur lezen, samenvattingen maken, colleges voorbereiden en hoorcolleges bekijken. Maak ook een overzicht van andere verplichtingen en dingen die jij graag wilt doen. Zo houd je het realistisch! 

Houd rekening met onverwachte zaken

Plan niet te krap en bereken extra tijd voor onverwachte zaken. Onverwachte zaken zijn dingen die plotseling tussendoor komen. Dit kunnen dingen zijn zoals extra werk of privéomstandigheden. Zolang er voldoende ruimte is voor onverwachte zaken, zal je op het laatste moment niet in tijdsnood komen!

Gebruik lijstjes

Maak voor elke dag én elke week een lijst met de dingen die je af wil hebben. Als jij een taak hebt afgemaakt, dan vink je het af. Het afvinken van taken kan zorgen voor motivatie en het geeft je een inzicht in wat jij die dag hebt gedaan. Je herkent vast wel eens dat jij na een dagje leren niet goed weet wat jij hebt gedaan. Door hier inzicht in te hebben heb jij sneller een tevreden gevoel aan het einde van de dag. Dat zorgt ook weer voor motivatie!

Tijdsplanning

Om een goede leerplanning te maken, is het verstandig om tijden en dagen te koppelen aan verschillende taken. Dit houdt in dat je een weekplanning maakt. Hierin zet je eerst de belangrijkste dingen. Bedenk goed hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, maar ook hoeveel tijd je er maximaal aan wil besteden. Mocht je uiteindelijk langer of korter hiermee bezig zijn, dan weet je dat voor de volgende planning! Na alle belangrijke dingen, kun je nog wat extra taken toevoegen. Tenminste, als daar nog ruimte voor is. Houd de planning haalbaar en denk ook aan de pauzes. De hele dag doorleren gaat niet lukken. Probeer elke twee uur ongeveer een kwartier pauze te nemen. Rond lunchtijd neem je dan een lange pauze! Kort leren is meestal een stuk effectiever dan uren achterelkaar! Denk er ook eens over na rond welke tijd van de dag jij je het beste kunt concentreren. Is dat in de ochtend? Plan dan de moeilijkste vakken 's ochtends in! Laatste tip: zet je telefoon op stil of leg 'm weg. 

Planning af? Dan wil jij vast nog een paar tips om beter te leren. Veel succes met de eindexamens!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.