Skip to main content

Dit kan je verwachten van een ontgroening!

Denk jij eraan om lid te worden van een studentenvereniging? Dan wil je vast weten of er een ontgroening of kennismakingstijd is en hoe dat verloopt. Om jou een beetje voor te bereiden, vertel ik je globaal wat een ontgroening inhoudt. Geloof me: later kan je er om lachen!

Onaangename verhalen

Er gaan veel verhalen rond over ontgroeningen. Vooral slechte verhalen. Maar ze zijn niet altijd allemaal waar! Tegenwoordig wordt elke vereniging gecontroleerd door de kennisinstelling waaraan deze is gelieerd om misstanden te voorkomen. De verenigingen moeten zich aan de regels houden. Zij krijgen namelijk elk jaar een bijdrage van hun kennisinstelling. En als zij zich niet houden aan de regels, dan krijgen zij die bijdrage niet meer.

Niet elke vereniging heeft een ontgroening

Er zijn steeds meer studentenverenigingen die een gezellig weekje of weekend organiseren waar je elkaar leert kennen. Dus als je bang bent voor een ontgroening, kan je ook kijken welke vereniging geen ontgroeningen heeft. Laat een ontgroening je niet stoppen om lid te worden van een studentenvereniging.

Voorbereiding op de ontgroening

Je krijgt na je inschrijving vaak een lijst met spullen die je moet kopen voor de ontgroening. Meestal staan er een hoop dingen op die je niet in huis hebt liggen. Deze dingen moet je dan echt gaan zoeken of ze bestaan gewoon niet. Op het lijstje staat namelijk veel onzin. Zo moest een vriendin een keer tennisballen, eetstokjes en “iets met een olifant erop’’ meenemen. Ook moet je een cadeautje meenemen voor de ontgroeningscommissie. Hoe leuker het cadeautje, hoe chiller de commissie het vindt! Je kan een reactie nooit helemaal voorspellen… Ga er dus maar vanuit dat je cadeau nooit goed is.

Wat gebeurt er tijdens de Kennismakingstijd (KMT)?

Het verschilt per studentenvereniging hoe lang een ontgroening duurt. Tijdens de KMT moet je in elk geval vieze dingen eten, liedjes zingen en de geschiedenis en termen van de studentenvereniging leren. Je wordt erg vies (je doucht en slaapt nauwelijks), je moet je grenzen verleggen en er gaat tegen je geschreeuwd worden. De ontgroeningscommissie gaat je ook voor schut zetten en uitlachen. Je moet bijvoorbeeld met je hoofd omlaag zitten en een liedje zingen. Maar laat je niet gek maken! Het is tenslotte maar een spel en er zitten ook een hoop voordelen aan een ontgroening.

Tip: Alles wat jou overkomt tijdens een ontgroening is niet persoonlijk. Iedereen in jouw groep maakt namelijk hetzelfde mee. Als je het niet meer ziet zitten, dan kan je dit gewoon aangeven. Tijdens de ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen. Je wordt dan helaas geen lid van de vereniging.

Mijn eigen ervaring

De ontgroening van mijn vereniging vond ik best meevallen! We hebben sowieso lekker gefeest. We hebben lekkere dingen gegeten, maar ook vieze dingen! Maar geen rare dingen zoals kakkerlakken ofzo. Maar meer rare combinaties van eten. We hebben een eng moordspel gespeeld. We werden hierbij gedropt in een bos en moesten allerlei aanwijzingen volgen. Het was al met al geen vreselijke ontgroening, zoals ze dat in het nieuws laten zien. Het was niet altijd even leuk, maar nu kan ik er met mijn lichting om lachen. Laat je vooral niet gek maken! Het is op sommige momenten wel heftig. Maar het is ook zo weer voorbij. Na een paar dagen sta je met dezelfde mensen gezellig bier te drinken. Als je nog steeds twijfelt over het lid worden van een studentenvereniging, dan hebben we nog meer tips voor je op een rijtje gezet. Lees de informatie op onze pagina waarom lid worden bij een studentenvereniging.

Tip: wil je tijdens je studententijd niks missen van Studentensteden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.