Skip to main content

Deze kosten heeft een uitwonende student

De studententijd: misschien wel de leukste tijd, maar zeker ook de duurste tijd in het leven van jouw zoon of dochter. Studenten moeten veel betalen, zoals collegegeld en huur. En door de drukke studie blijft er niet veel tijd over om wat bij te verdienen. Om jou en jouw kind hierop voor te bereiden, zetten wij de (studie)kosten van een uitwonende student op een rijtje. Je kunt dan meteen met je zoon of dochter om de tafel om de kosten uitgebreid te bespreken. 

Studiekosten

Een grote kostenpost zijn de studiekosten. Elk jaar moet jouw zoon of dochter collegegeld betalen. De meeste studenten betalen wettelijk collegegeld, dit is ongeveer €2200 per collegejaar. Betaalt jouw kind instellingsgeld, dan ligt het bedrag vaak hoger. Wat voor soort collegegeld jouw kind betaalt, is afhankelijk of de student bekostigd of niet-bekostigd onderwijs volgt. Door het coronavirus krijgen studenten volgend jaar wel korting op het wettelijk collegegeld. Dat scheelt een hoop! Naast het collegegeld zijn er nog meer studiekosten waar je rekening mee moet houden, zoals studieboeken en een nieuwe laptop. Een laptop is onmisbaar tijdens een studententijd, zeker nu er veel online colleges gegeven worden. Studieboeken kunnen gelukkig tweedehands gekocht worden bij bijvoorbeeld bij Studystore. Deze boeken zijn meestal zo goed als nieuw, maar een stuk goedkoper.

Op kamers

Het is een spannende tijd als jouw zoon of dochter uit huis gaat. Gaan ze dan eindelijk leren koken, wassen en schoonmaken? Dat komt helemaal goed! Ook uit huis gaan kost natuurlijk veel geld. De huurprijzen voor een kamer zijn tegenwoordig gigantisch hoog, dus daar moeten studenten wel rekening mee houden. De gemiddelde kamerprijs is meer dan €400 per maand, maar in de grote studentensteden kan dit bedrag een stuk hoger liggen. Dan zijn er ook nog de kosten voor bijvoorbeeld boodschappen, etentjes, borrels en andere uitjes. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het verstandig is om een begroting te maken. Bespreek wat jouw kind denkt uit te geven aan bijvoorbeeld de vaste lasten, boodschappen, uitjes en kleding. Schrijf ook de inkomsten op. Jouw zoon of dochter kan dan makkelijk berekenen wat hij of zij nodig heeft als lening bij DUO. Lenen hoeft natuurlijk niet, maar met alle kosten kom je er bijna niet onderuit. De rekenhulp van DUO helpt om een berekening te maken.

Tip: wij hebben een handig overzicht gemaakt met alles wat je moet weten als jouw kind op kamers gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Verzekeringen

Het nieuwe leven van jouw zoon of dochter is begonnen: een nieuwe studie, nieuw huis en misschien zelfs wel een nieuwe stad. Het ouderlijkhuis verlaten betekent ook dat jouw kind moet zorgen voor de eigen verzekeringen. Denk hierbij aan een zorgverzekering, maar ook een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Voor de zorgverzekering kunnen de meeste studenten gelukkig zorgtoeslag krijgen, waardoor ze zelf nog maar een paar tientjes hoeven te betalen. Een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering kost meestal minder dan €15 per maand. Een inboedelverzekering is belangrijk voor als er een keer brand ontstaat of ingebroken wordt in het studentenhuis. De aansprakelijkheidsverzekering is ook erg verstandig om af te sluiten als student. Als jouw kind een laptop leent van een studiegenoot en deze gaat kapot, dan wordt er een groot deel vergoed door de verzekering.

Kostenoverzicht

Nu we alle kosten besproken hebben, zetten we deze nog even op een rijtje. Volgens het Nibud Studentenonderzoek (2017) moet je naast het collegegeld nog rekening houden met de volgende kosten:

  • Huur: 417 euro
  • Boodschappen: 181 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Vervoer (naast de ov-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro
  • Dit is in totaal €1044 per maand zonder het maandelijks bedrag dat aan collegegeld betaald moet worden.

Tip: blijft jouw kind thuis wonen? Wij hebben ook een overzicht gemaakt van alle kosten waar een thuiswonende student rekening mee moet houden!

Bijdrage van de ouders

De kosten voor een uitwonende student kunnen flink oplopen, dus een bijdrage van de ouders is altijd fijn. De Rijksoverheid gaat uit van een bijdrage van de ouders van €400 per maand. Het is natuurlijk niet verplicht om bij te dragen aan de studie van jouw zoon of dochter, maar waarschijnlijk wil je jouw kind graag helpen. Financieel ondersteunen kan op veel verschillende manieren. Behalve (een deel van) het collegegeld betalen of een maandelijkse bijdrage, kun je ook aan andere dingen denken. Als jouw kind bijvoorbeeld kosteloos mee op vakantie mag, is dat ook een bijdrage. Het scheelt jouw zoon of dochter niet alleen bakken met geld, maar het is ook nog eens hartstikke gezellig. Heerlijk met het gezin een weekje naar de zon! Of geef eens iets cadeau wat jouw kind voor de studie nodig heeft. Zou je graag willen bijdragen, maar lukt dat niet? Dan kan jouw zoon of dochter een aanvullende beurs aanvragen. Deze is beurs is bedoeld voor studenten waarvan de ouders geen bijdrage kunnen geven, omdat zij bijvoorbeeld een laag inkomen hebben. De aanvullende beurs staat los van de lening.

Gaat jouw kind binnenkort studeren en ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.