Skip to main content

Deze kosten heeft een thuiswonende student

Spannend, jouw zoon of dochter gaat studeren. Een pittige tijd, maar waarschijnlijk wel de beste tijd van zijn of haar leven: veel nieuwe mensen ontmoeten, kennis opdoen en veel feesten. Studeren kan best wel prijzig zijn, want naast het collegegeld komen er nog meer kosten bij kijken. Of je als ouder wil bijdragen aan de studiekosten of niet, het is sowieso prettig om te weten welke kosten er te verwachten zijn voor de studententijd van jouw zoon of dochter.

Tip: gaat jouw kind ook op kamers? Lees hier wat de kosten voor een uitwonende student zijn!

Collegegeld

Laten we beginnen met het grootste bedrag: het collegegeld. Dit kan in één keer betaald worden voordat het collegejaar begint, of in termijnen per maand. De hoogte van het collegegeld verschilt per jaar, maar bedraagt ongeveer €2200. Door het coronavirus wordt het wettelijk collegegeld gehalveerd, dat is toch een fijne meevaller!

Studieboeken

Naast het collegegeld per jaar, zijn er ook nog de studieboeken. Helaas zijn de meeste studieboeken aan de prijzige kant. Aan het begin van het studiejaar krijgt jouw zoon of dochter een lijst met studieboeken die dat jaar nodig zijn. Je kunt de boeken vaak in één keer bestellen bij de boekhandel die is aangesloten bij de betreffende hogeschool of universiteit. Dit is erg handig, maar niet de goedkoopste oplossing. Tweedehands studieboeken zijn soms wel de helft goedkoper! Voor tweedehands studieboeken kun je het beste even online kijken of op de website van Studystore.

Laptop

Een goedwerkende laptop is onmisbaar tijdens een studie. Zeker in een tijd dat er veel colleges online gegeven worden, maar ook als er weer fysieke colleges worden gegeven is een goede laptop nodig. Niet alleen om snel aantekeningen te maken, maar ook om bijvoorbeeld opdrachten te maken en thuis te studeren. Bij veel studies wordt er vaak gewerkt in groepen om verschillende projecten uit te voeren. Ook voor deze projecten is het handig om een goede laptop te hebben. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe laptop.

Een studieplek

Voor een diploma moet hard gewerkt worden. Reken er dus maar op dat jouw zoon of dochter misschien wel nachten moet doorwerken om deadlines te halen en keihard moet bikkelen tijdens de tentamenweken. In dat soort periodes wordt het er thuis waarschijnlijk niet gezelliger op, maar het hoort erbij! Om ervoor te zorgen dat jouw kind goed kan studeren, is een goede studieplek nodig. Een plek zonder afleiding en waar hij of zij ongestoord, met een goede (zit)houding, kan studeren!

Financiële bijdrage van ouders

Niets moet, maar grote kans dat jij als ouder graag een steentje wil bijdragen. De studiekosten kunnen flink oplopen dus het kan best pittig worden voor jouw zoon of dochter. Je kunt financieel bijdragen door bijvoorbeeld (een deel van) het collegegeld te betalen of maandelijks een bedrag over te maken. De Rijksoverheid gaat uit van een ouderbijdrage van €400 per maand. Dit is niet verplicht, slechts een aanname. Deze bijdrage hoeft ook niet altijd in een vast bedrag uitgedrukt te worden. Als jouw kind kosteloos thuis woont en elke avond mee-eet, is dit ook al een flinke bijdrage. Ook als je af en toe wat koopt of jouw kind elk jaar mee op vakantie mag, kan dit gezien worden als een financiële bijdrage. Mocht je als ouder niet kunnen bijdragen, bijvoorbeeld door een laag inkomen, dan kan jouw zoon of dochter een aanvullende beurs bij de studiefinanciering aanvragen. Deze staat los van de lening, dus na het behalen van het diploma wordt dit een gift. Lees hier meer over op een studie financieren met behulp van DUO.

Ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter verder te wachten staat als student? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Eindhoven Studentenstad

Eindhoven biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Eindhovense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Eindhoven.

Studeren in Eindhoven

Ga jij studeren in Eindhoven? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Eindhoven

Ga je in Eindhoven studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Eindhoven en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Eindhoven

Er zijn een heleboel redenen om in Eindhoven te studeren en wonen tijdens je studententijd! Er zijn veel studiemogelijkheden en er is altijd wat te doen voor studenten.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Eindhoven

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Eindhoven Studentenstad.

Gezondheidszorg in Eindhoven

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Eindhoven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.