Deze gekke smaakcombinaties moet je echt eens proberen
Op de basisschool ging ik wel eens in de middag eten bij vriendinnetjes. Als we dan aan tafel zaten verbaasde ik me vaak over de voor mij compleet vreemde combinaties van broodbeleg. Ook later toen ik ging studeren en veel nieuwe mensen heb leren kennen, heb ik me regelmatig verbaasd. Sommige combinaties leken nog viezer dan de andere. Maar, na het geproefd te hebben, was ik toch vaak overtuigd. Soms kan het goed zijn om je ‘culinaire’ horizon te verbreden, dus bij dezen wil ik een aantal combi’s dan ook graag met jullie delen.
Boterham pindakaas & jam
Buiten Nederland is dit niet eens zo’n gekke combinatie, maar als ik hier een boterham met pindakaas en jam eet, word ik toch vaak raar aangekeken. Gezond is deze variatie absoluut niet, want eigenlijk is het gewoon suiker met nog meer suiker mengen. Dit is misschien ook wel de reden waarom het zo lekker is: extreem veel zoet op een sneetje brood.
Erwtensoep met pannenkoek en poedersuiker
Tot voor kort dacht ik dat dit een best normale combi was. Tot dat ik heel hard werd uitgelachen, omdat ik met een serieus gezicht aan studiegenootjes vertelde dat ik dit zo lekker vond. Erwtensoep met pannenkoek is echt jeugdsentiment voor mij. Mijn vader deed altijd stukjes vers gebakken pannenkoek in de zelfgemaakte erwtensoep van mijn moeder. In eerste instantie keek ik hem raar aan, maar sindsdien eet ik het standaard zo. En, als het even kan strooi ik er ook nog een klein beetje poedersuiker bovenop.
Pistolet met patat
Toen ik op de middelbare school bij een vriendinnetje op feest ging, kregen we als avondeten een pistolet met patat voorgeschoteld. Verbaasd keek ik op, maar ik bleek de enige te zijn die dit een gekke combinatie vond. Toch maar netjes mijn bord leeg gegeten en wauw, het was best wel lekker. Mocht je nou een keer alleen brood en friet in huis hebben, dan is deze combi zeker het proberen waard.
Appelmoes met ...
En dan heb je nog de mensen die letterlijk overal appelmoes bij eten. Puur omdat het lekker is, of omdat ze het zonder appelmoes niet lekker vinden. Chili con carne, lasagne, patat, boerenkool, you name it. Niets lijkt te gek om te combineren met appelmoes. Appelmoes bestaat voornamelijk uit suikers en dat maakt het waarschijnlijk ook zo lekker. Worden die vieze spruitjes toch net even wat eetbaarder.
Boerenkool met augurk, chocoladevlokken op een broodje kaas, krentenbrood met pindakaas, pizza nutella, pindakaas-banaan-bacon-sandwich, aardbeien met gemalen peper.. Eigenlijk is niets te gek. Maar, als ik mijn omgeving en Google mag geloven schijnen vooral chocolade en mayonaise alles nog lekkerder te maken. Nieuwsgierig naar nog meer combi's? Lees dan over nog meer vreemde maar misschien wel lekkere smaakcombinaties.