Alles wat je moet weten voordat je gaat studeren!
Wil je in september beginnen met studeren? Superleuk! Maar heb je ook van tevoren de belangrijke zaken gecheckt? Kan je bijvoorbeeld met jouw mbo-diploma naar een hogeschool? Wat moet je betalen aan collegegeld? Wij hebben een paar belangrijke aandachtspunten voor jou op een rijtje gezet.
1. Bekostigd en niet-bekostigd onderwijs
Als je gaat studeren, dan kan je kiezen tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs. Bekostigd onderwijs wil zeggen dat de overheid de kennisinstellingen betaalt om te zorgen voor de opleidingen. De overheid controleert de opleidingen en keurt de opleidingen dan goed. Scholen zoals Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Haagse Hogeschool, Avans Hogeschool en Hogeschool Rotterdam zijn voorbeelden van bekostigde onderwijsinstellingen.
Bij een niet-bekostigd (particulier) onderwijs krijgt een kennisinstelling geen geld van de overheid. De overheid controleert en keurt de opleidingen wel goed. Kennisinstellingen zoals LOI, NCOI, Hogeschool Tio en Hogeschool NTI zijn voorbeelden van particuliere scholen. Voor opleidingen aan particuliere scholen krijg je ook geen studiefinanciering. Het collegegeld verschilt ook per kennisinstelling en kan hoger zijn dat het wettelijk bedrag.
2. Overstappen van mbo naar hbo
Als je klaar bent met je mbo, dan kan je verder studeren aan het hoger onderwijs. Met een niveau 4 mbo-diploma kan je makkelijk overstappen. Heb je geen niveau 4 diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kan je een toelatingsonderzoek laten doen. Op deze manier kan je alsnog doorstromen naar het hbo.
Als mbo’er heb je vaak al voordelen als je aan een hbo-opleiding begint. Je bent sowieso al gewend om in projectgroepen te werken, je kent sommige termen uit het vakgebied al en je hebt al praktijkervaring omdat je al stage hebt gelopen. Je hebt ook gelijk ervaring met het zoeken naar een stageplek en je weet dus goed dat je op tijd moet beginnen met het zoeken naar een stageplek ;). Lees onze pagina ‘’overstappen van mbo naar hbo’’ voor meer belangrijk informatie en tips!
3. Propedeuse
In het eerste jaar van je bacheloropleiding is jouw propedeuse erg belangrijk. Een propedeuse is een certificaat dat eigenlijk bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. Als je je ‘’P’’ in een keer haalt, dan kan je daarmee ook doorstromen naar de universiteit. In je eerste jaar krijg je natuurlijk allerlei tentamens, projecten en verslagen. Hiervoor krijg je allemaal studiepunten. En als je ze allemaal in jouw eerste jaar haalt, dan heb jij je propedeuse gehaald!
4. Verschil tussen bachelor en master
Een hbo-bachelor is vaak breder en algemener dan een masteropleiding. Een hbo-bachelor duurt meestal vier jaar. Een hbo-opleiding is vaak praktijkgericht. Er zijn niet veel hbo-masteropleidingen. Hierdoor moet je vaak een masteropleidingen aan de universiteit volgen. Een opleiding aan de universiteit richt zich meer op het wetenschappelijk onderzoek. Ook op de universiteit heb je een verschil tussen een bachelor en master. Het verschil zit hem vooral in de inhoud en de graad die je behaalt. Tijdens een bacheloropleiding krijg je meer algemene vakken en als je een master kiest, dan ga je je echt specialiseren. Lees onze pagina ‘’Verschil tussen bachelor en master’’ voor meer informatie.
5. Studentenverenigingen
Als je gaat studeren, dan kan je lid worden van een studentenvereniging. Je hebt verschillende verenigingen: sport-, gezelligheids-, religieuze en overige studentenverenigingen. Je moet kijken welke goed bij jou past zodat jij een leuke tijd kan beleven! Als je bang bent voor ontgroeningen, don’t worry! Niet elke vereniging doet aan ontgroeningen. Een studentenvereniging is ook goed om ervaring op te doen met evenementen en activiteiten organiseren. Staat erg goed op je cv ;)! En je maakt natuurlijk veel vrienden! We hebben nog een blog voor je met de voor- en nadelen van lid worden van een vereniging.