← Terug naar overzicht

Dit moet je weten over ontgroening!

Na de zomer melden veel studenten zich weer aan bij studentenverenigingen. Bij gezelligheidsverenigingen gaat er voor het lidmaatschap vaak een ontgroening aan vooraf. Tijdens deze ontgroening is het even afzien, maar wat is een ontgroening nou eigenlijk precies? In dit artikel lees je de belangrijkste feiten die je écht moeten weten over de ontgroening.

1. Aspirant-lid

Tijdens de ontgroening ben je nog geen officieel lid, maar aspirant-lid van de vereniging. Dit betekent dat je pas echt lid bent wanneer je de hele ontgroening afgerond hebt. De ontgroening is een verplichte kennismakingstijd (KMT), waarin aspirant-leden pesterijen en plagerijen ondergaan. Wanneer je deze beproeving doorstaan hebt, wordt je geïnaugureerd als voltallig lid van de vereniging. Benieuwd welke verenigingen er in jouw studentenstad zijn? Check dan hier de lijst! 

2. Hechte band

Tijdens de groentijd bouw je met je lichting een hele hechte band op. Het is namelijk een hele unieke ervaring die je met deze mensen meemaakt. Dit is dan ook de basis voor veel vriendschappen die je de rest van je leven behoudt. En later kunnen jullie, onder het genot van een biertje, hier vast en zeker om jullie lachen!

3. Paklijst

Voordat de ontgroening begint, stuurt de vereniging een paklijst op naar de potentiële leden. Op deze lijst staan spullen die je moet aanschaffen voor de groentijd. Een tip: ga paklijsten niet oneindig lang ontcijferen. Meestal staan er expres spullen op die helemaal niet bestaan. Maar let op: je kunt ook gestraft worden wanneer er spullen ontbreken. Probeer daarom wel om zoveel mogelijk van de paklijst mee te nemen!

4. Ontgroeningsrituelen

Hoewel elke vereniging haar eigen rituelen heeft, zijn er ook veel ontgroeningsrituelen die overal voorkomen. Zo moeten aspirant-leden tijdens de ontgroening vaak zoemen, smerige dingen eten, liedjes zingen, opdrachten uitvoeren en worden ze voortdurend voor lul gezet. Ook wordt vaak het slaapritme en eetpatroon verstoord en gelden er regels. Zo mogen aspirant-leden bijvoorbeeld niet roken, geen make-up dragen en zich minder wassen. Een tip: neem deze rituelen vooral niet te serieus! Voor je het weet sta je al met de ontgroeningscommissie te drinken aan de bar. En ik beloof je: je gaat een toptijd tegemoet!

Twijfel jij nog om lid te worden? In dit artikel somden wij de redenen op om wel of niet lid te worden. Handiggg!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op